Ravitsemus


Artikkeli

Lisääntynyttä makeanhimoa, ylensyömistä… Voiko dieettikokis lihottaa?
01.09.2023

Vielä hetki sitten keinomakeutusaineita pidettiin ratkaisuna väestön painonhallintaongelmiin. Nykyään otsikot niiden haitoista ja jopa lihottavista vaikutuksista putkahtelevat esiin kaikkialla. Mitä sanoo tutkimus:...

Artikkeli

D-vitamiinilisä: paljonko on riittävästi muttei liikaa?
17.02.2023

Apteekin vitamiinihyllyllä tai ruokakaupan lisäravinneosastolla on helppo hämmentyä, sillä D-vitamiinivalmisteiden valikoima on laaja. Kannattaisiko varalta valita vahvin valmiste tai jättää vitamiinilisät täysin...

Artikkeli

Kuvassa värikäs kauniisti aseteltu kokoelma erilaisia ruokia
Veriryhmädieetit – tukeeko tiede teoriaa niiden terveyshyödyistä?
27.10.2022

Tutkimukset eivät anna lopullista vastausta veriryhmädieettien tehosta. Teoria niiden taustalla on kuitenkin vailla tieteellistä pohjaa.

Artikkeli

Kreatiini lisäravinteena – oikotie kuntoilijan onneen?
26.08.2022

Tutkimustieto näyttäisi vihreää valoa kreatiinilisälle urheilussa.

Artikkeli

Voiko imetysdieetillä ehkäistä lapsen allergian? 
08.04.2022

Tiettyjä ruoka-aineita karttaviin imetysdieetteihin luotetaan, mutta mitä sanoo tutkimus: lisääkö vai vähentääkö välttämisruokavalio allergioiden määrää?

Artikkeli

Voiko kilpirauhasen vajaatoimintaa hoitaa gluteenittomalla ruokavaliolla? 
18.11.2021

Onko gluteeni pahasta muillekin kuin keliaakikoille? Ovatko gluteenin haitat myös kilpirauhasen vajaatoiminnan taustalla? 

Artikkeli

Altistaako alumiini autismille?
31.05.2019

Yksi syy rokotevastaisuuteen on rokotteiden apuaineena käytetty alumiini, jonka on jopa väitetty aiheuttavan autismia. Tutkimukset kuitenkin osoittavat alumiinin turvalliseksi.

Artikkeli

Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?
01.03.2019

Kurkuman väitetään parantavan kiputiloja, Alzheimerin tautia, masennusta ja jopa hidastavan syövän etenemistä. Mutta mitä asiasta sanovat tutkimukset?

Artikkeli

Aiheuttaako lihansyönti syöpää? 
01.03.2019

Punaisen ja prosessoidun lihan syönti on yhteydessä kohonneeseen paksu- ja peräsuolisyöpäriskiin. Onko lihansyönnin osuutta syöpien synnyssä kuitenkin uutisissa liioiteltu? 

Artikkeli

Voiko siemeniä syömällä ehkäistä rintasyöpää?
01.03.2019

Monissa siemenissä ja viljoissa esiintyvät lignaanit saattavat liittyä pienempään rintasyöpäriskiin. Syövän syntymiseen vaikuttavat kuitenkin useat eri tekijät ja tutkimusnäyttö on ristiriitaista.