Kurkuma on suosittu mauste itämaisessa ruoassa. Sen lääkinnällinen käyttö juontaa juurensa kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia.

Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?

01/03/2019
mausteet & yrtitmuistisairaudetravitsemusruokavitamiinit & lisäravinteet

Teksti: Jussi-Pekka Pouru & Oskari Välimäki

Kurkuman väitetään parantavan kiputiloja, Alzheimerin tautia, masennusta ja jopa hidastavan syövän etenemistä. Mutta mitä asiasta sanovat tutkimukset?

Hyvinvointia käsittelevien juttujen perusteella kurkumasta on moneen: se parantaa kivun, estää Alzheimerin taudin puhkeamisen, edistää maksan toimintaa ja jopa hidastaa syövän etenemistä. Kun asiaa googlaa, vastaan tulee lupaavia termejä, kuten “terveyspommi”, “supermauste” ja “sisäinen sankari”.

Kurkuma on tärkeä osa monille tutussa curry-mausteessa. Sen lääkinnällinen käyttö juontaa juurensa kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia.

Maustekurkuman (Curcuma longa) juuresta uutettua ainetta kutsutaan kurkumiiniksi, ja erityisesti se on ollut tutkijoiden mielenkiinnon kohteena, trendiksi asti. Kurkumasta on tehty useita tuhansia tutkimuksia. Yhdysvalloissa kurkuman tutkimus on saanut miljoonia dollareita julkista rahoitusta.

Ensisilmäyksellä väitteet vaikuttavat uskottavilta. Mausteen vaikutuksia on kuitenkin vaikeampi osoittaa tutkimuksilla.

Kurkumiinin tehosta on saatu joitakin lupaavia tuloksia

Kurkumiinilta on etsitty Alzheimerin taudin etenemistä hidastavaa vaikutusta useaan otteeseen (1., 2., 3.). Hiirillä kurkumiinin on osoitettu vähentävän taudille tyypillisen plakin kerääntymistä aivoihin. Tähän mennessä tätä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan ihmisillä. Suurimmaksi ongelmaksi on osoittautunut kurkumiinin riittämätön imeytyminen suolistosta vereen.

Niveltulehduksen, kuten nivelreuman, oireiden lievittäjänä kurkumiinia on tarkasteltu vuonna 2016 julkaistussa meta-analyysissä, eli laajassa tutkimuskatsauksessa. Osassa tutkimuksista havaittiin kurkumiinin lievittävän niveltulehduksen oireita, mutta tutkimusten luotettavuutta vähentävät niiden lyhyt kesto (pisimmillään kolme kuukautta), tutkimuspotilaiden melko pieni määrä sekä erot käytettyjen tutkimusmenetelmien ja kurkumiiniannosten välillä.

Meta-analyysissä, joka selvitti kurkumiinin vaikutusta veren rasva-arvoihin kakkostyypin diabetesta tai metabolista oireyhtymää sairastavilla, havaittiin kurkumiinin vähentävän veressä kiertävän pahan eli LDL-kolesterolin ja triglyseridien määrää. Hyvään eli HDL-kolesteroliin kurkumiini ei vaikuttanut. Tutkimus tehtiin 649 potilaan aineistolla. Sekin oli lyhytkestoinen, joten on mahdotonta päätellä, miten kurkumiinin käyttö vaikuttaa pitkäaikaisessa käytössä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.

Kivunlievityksessä kurkumiinista on saatu lupaavia tuloksia. Sen on havaittu vähentävän muun muassa sädehoidon, nivelrikon tai sappirakon poiston aiheuttamaa kipua jopa yhtä tehokkaasti kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet. Tulokset saatiin esiin vuonna 2015 tehdyssä meta-analyysissa, jossa oli mukana 606 potilasta. Tulokset ovat lupaavia, sillä pitkäaikaiskäytössä tulehduskipulääkkeillä on haittavaikutuksia.

Onko kurkumasta siltikään lääkkeeksi?

Jotta kurkumaa voitaisiin alkaa kutsua lääkkeeksi ja sen kliinistä käyttöä voitaisiin harkita, vaadittaisiin  pitkäkestoisempia ja suuremmalla potilasmäärällä toteutettuja tutkimuksia.

Lisäksi kurkumiinivalmisteisiin sisältyy ongelmia, joista ensimmäinen ja suurin on se, että vain pieni osa syödystä kurkumiinista pääsee muuttumattomana verenkiertoon saakka. Sen hyötyosuus on siten huono.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että terveysvaikutuksen saamiseksi kurkuman täytyy matkata suusta ohutsuoleen, imeytyä ohutsuolesta maksaan johtavaan porttilaskimoon ja siirtyä viimein maksasta verenkiertoon. Suuri osa kurkumiinista jää kuitenkin tälle matkalle, sillä kurkumiini läpäisee suoliston seinämän huonosti eikä pääse juurikaan siirtymään porttilaskimoon ja sitä kautta muualle elimistöön.

Asiaa havainnollistaa tutkimus, jossa koehenkilöille annosteltiin eri suuruisia annoksia kurkumiinia. Enimmillään määrä oli 12 grammaa päivässä, eli maustepussillisen verran. Samalla seurattiin veren seerumin kurkumiinipitoisuutta. Vaikka annokset olivat suuria, useimpien koehenkilöiden pitoisuudet olivat niin pieniä, että niitä ei edes pystytty mittaamaan.

Toinen hyötyä rajoittava tekijä on se, että maksa muuttaa kurkumiinin tehottomiksi yhdisteiksi. Tämä johtuu kurkumiinin kemiallisesta rakenteesta, joka reagoi herkästi muiden yhdisteiden kanssa.

Kurkumiinin hyötyosuutta on pyritty parantamaan tuomalla markkinoille lukemattomia uusia kurkumiiniyhdistelmiä. Muun muassa mustapippurista uutetun piperidiinin liittämisen kurkumiiniin on osoitettu hieman parantavan kurkumiinin hyötyosuutta.

Kurkumiiniyhdistelmiä on kuitenkin vaikea vertailla keskenään, sillä niitä käsittelevät tutkimukset vaihtelevat toteutukseltaan ja luotettavuudeltaan. Aihetta tulisi tutkia niin, että eri valmisteita vertailtaisiin kattavasti keskenään.

Kurkuma on tärkeä osa monille tutussa curry-mausteessa. Kurkumiini taas on kurkuman vaikuttava aine.

Kurkumiini huijaa tutkijoita

On vielä kolmaskin syy, miksi kurkumaa on vaikea kehittää lääkkeeksi: kurkumiini huijaa kemiallisia analyyseja.

Kurkumiinilla tehdyissä testeissä on käynyt ilmi, että se häiritsee kemiallisia analyysimenetelmiä lukuisin eri tavoin ja antaa lupaavia tuloksia. Ne ovat kuitenkin virheellisiä. Virheelliset tulokset johtavat virheellisiin päätelmiin ja rohkaisevat testaamaan valmisteita ihmisillä.

Tutkijat kutsuvat kurkuman kaltaisia molekyylien seulontaa häiritseviä yhdisteitä PAINS-yhdisteiksi (pan-assay interference compounds). Kurkumiini on niistä yksi pahimpia.

Neljänneksi kurkumiinin hyödyntämistä haittaavat vilpilliset tutkimukset. Esimerkiksi tutkija Bharat B. Aggarwal sepitti kurkumiinin vaikutuksia ja manipuloi tutkimuksiaan. Monet tutkijat ovat julkaisuissaan viitanneet Aggarwalin tutkimuksiin, jolloin vahinko on kertautunut. Viitteitä valitettavasti löytyy yhä tutkimusartikkeleista.

Aivan kuten lääkeyhtiöillä myös luontaistuotteita valmistavilla yrityksillä voi olla etujaan valvottavana rahoittamissaan tutkimuksissa. Yritykset mielellään rahoittavat tutkijoita, jotka julkaisevat heille edullisia tutkimustuloksia. Yritysten rahoittamiin tutkimuksiin on siksi syytä suhtautua varauksella.

Kannattaako kurkumaa syödä?

Käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella kurkumiinia on mahdotonta suositella vaihtoehdoksi todistetusti toimivalle hoidolle. Tosin sen nauttimisesta ei ole raportoitu olevan suuria haittojakaan – kuluttaja huomaa vaikutukset lähinnä kukkarossaan.

Jos kurkumiinia käyttää säännöllisesti, siitä on syytä kertoa terveydenhoidon ammattilaiselle, kun arvioidaan terveydentilaa tai suunnitellaan hoitoa. Sama koskee muitakin rohdosvalmisteita ja luontaistuotteita.

Mutta kyllä kurkumaa kannattaa nauttia – maun vuoksi. Sillä voi esimerkiksi mainiosti korvata ruoassa suolaa ja rasvaa.Jussi-Pekka Pouru

Kirjoittaja on lääketieteen opiskelija, joka etsii haasteita ja tarttuu niihin. Hän on ollut kiinnostunut maailman menosta jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Haluaa antaa oman panoksena terveyteen liittyvässä keskustelussa, jotta Suomi pysyisi maailman onnellisimpana maana myös jatkossakin.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

Oskari Välimäki

Kirjoittaja on turkulaistunut lahtelainen lääketieteen opiskelija, jonka arki rakentuu lähinnä lääkäriksi ja aikuiseksi kasvamisen, urheilun sekä ystävien ympärille. Hän panostaa omassa elämässään mieluummin perusasioihin ja pitkäjänteisyyteen kuin viimeisimpiin terveystrendeihin. "Innostuin Vastalääkkeen perustamisesta, sillä haluan tarjota ihmisille luotettavan kanavan tutkitun tiedon lukemiseen. Lisäksi kyky ottaa kantaa ajankohtaisiin terveysväitteisiin on mielestäni hyödyllinen taito tulevassa ammatissani."

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

2 ajatusta aiheesta “Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Lue myös

artikkeli

Mitä eroa on luontaistuotteella ja lääkkeellä? 06/06/2019

Kuvitellaan 65-vuotias Sirpa, joka kärsii lievästä masennuksesta. Sirpa ostaa kaupasta ystävänsä suosituksesta luonnonmukaista mäkikuismauutetta (Hypericum perforatum) oireidensa helpottamiseksi. Mäkikuisma on…

artikkeli

Altistaako alumiini autismille? 31/05/2019

Ilman rokotteita moni vakava tauti, kuten isorokko tai sikotauti, riehuisi yhä keskuudessamme. Taudit aiheuttaisivat ihmisille kärsimystä ja vaarallisia liitännäistauteja, joiden…

artikkeli

Nopeuttaako sinkki flunssasta toipumista? 01/03/2019

Flunssan hoitoon myytäviä valmisteita on apteekin hyllyllä joka lähtöön, mutta harvalla niistä on todistetusti taudin kestoa lyhentävä vaikutus. Viime aikoina…

Ehdota meille aihetta

Oletko törmännyt terveysväitteisiin, joiden todenperäisyys jäi vaivaamaan mieltäsi? Lähetä kysymyksesi meille! Valitsemme artikkeleiksi aiheita myös lukijoiden kysymysten joukosta.

Seuraa meitä somessa

Tämän sivuston suunnittelusta ja tuotannosta vastasi Kansanvalistusseura (2019). Sivuston artikkelien tuotantoon on saatu rahoitusta lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Graafinen suunnittelu: Sanna Lehti, tekninen toteutus Big Vision