Kurkuma on suosittu mauste itämaisessa ruoassa. Sen lääkinnällinen käyttö juontaa juurensa kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia.

Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?

01/03/2019
mausteet & yrtitmuistisairaudetravitsemusruokavitamiinit & lisäravinteet

Tämä artikkeli tuotettiin Kansanvalistusseuran Medialukutaitoa terveydestä -projektissa. Projektiin saatiin rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksesta medialukutaidon edistämiseen.

Teksti: Jussi-Pekka Pouru & Oskari Välimäki

Kurkuman väitetään parantavan kiputiloja, Alzheimerin tautia, masennusta ja jopa hidastavan syövän etenemistä. Mutta mitä asiasta sanovat tutkimukset?

Hyvinvointia käsittelevien juttujen perusteella kurkumasta on moneen: se parantaa kivun, estää Alzheimerin taudin puhkeamisen, edistää maksan toimintaa ja jopa hidastaa syövän etenemistä. Kun asiaa googlaa, vastaan tulee lupaavia termejä, kuten “terveyspommi”, “supermauste” ja “sisäinen sankari”.

Kurkuma on tärkeä osa monille tutussa curry-mausteessa. Sen lääkinnällinen käyttö juontaa juurensa kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia.

Maustekurkuman (Curcuma longa) juuresta uutettua ainetta kutsutaan kurkumiiniksi, ja erityisesti se on ollut tutkijoiden mielenkiinnon kohteena, trendiksi asti. Kurkumasta on tehty useita tuhansia tutkimuksia. Yhdysvalloissa kurkuman tutkimus on saanut miljoonia dollareita julkista rahoitusta.

Ensisilmäyksellä väitteet vaikuttavat uskottavilta. Mausteen vaikutuksia on kuitenkin vaikeampi osoittaa tutkimuksilla.

Kurkumiinin tehosta on saatu joitakin lupaavia tuloksia

Kurkumiinilta on etsitty Alzheimerin taudin etenemistä hidastavaa vaikutusta useaan otteeseen (1., 2., 3.). Hiirillä kurkumiinin on osoitettu vähentävän taudille tyypillisen plakin kerääntymistä aivoihin. Tähän mennessä tätä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan ihmisillä. Suurimmaksi ongelmaksi on osoittautunut kurkumiinin riittämätön imeytyminen suolistosta vereen.

Niveltulehduksen, kuten nivelreuman, oireiden lievittäjänä kurkumiinia on tarkasteltu vuonna 2016 julkaistussa meta-analyysissä, eli laajassa tutkimuskatsauksessa. Osassa tutkimuksista havaittiin kurkumiinin lievittävän niveltulehduksen oireita, mutta tutkimusten luotettavuutta vähentävät niiden lyhyt kesto (pisimmillään kolme kuukautta), tutkimuspotilaiden melko pieni määrä sekä erot käytettyjen tutkimusmenetelmien ja kurkumiiniannosten välillä.

Meta-analyysissä, joka selvitti kurkumiinin vaikutusta veren rasva-arvoihin kakkostyypin diabetesta tai metabolista oireyhtymää sairastavilla, havaittiin kurkumiinin vähentävän veressä kiertävän pahan eli LDL-kolesterolin ja triglyseridien määrää. Hyvään eli HDL-kolesteroliin kurkumiini ei vaikuttanut. Tutkimus tehtiin 649 potilaan aineistolla. Sekin oli lyhytkestoinen, joten on mahdotonta päätellä, miten kurkumiinin käyttö vaikuttaa pitkäaikaisessa käytössä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.

Kivunlievityksessä kurkumiinista on saatu lupaavia tuloksia. Sen on havaittu vähentävän muun muassa sädehoidon, nivelrikon tai sappirakon poiston aiheuttamaa kipua jopa yhtä tehokkaasti kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet. Tulokset saatiin esiin vuonna 2015 tehdyssä meta-analyysissa, jossa oli mukana 606 potilasta. Tulokset ovat lupaavia, sillä pitkäaikaiskäytössä tulehduskipulääkkeillä on haittavaikutuksia.

Onko kurkumasta siltikään lääkkeeksi?

Jotta kurkumaa voitaisiin alkaa kutsua lääkkeeksi ja sen kliinistä käyttöä voitaisiin harkita, vaadittaisiin  pitkäkestoisempia ja suuremmalla potilasmäärällä toteutettuja tutkimuksia.

Lisäksi kurkumiinivalmisteisiin sisältyy ongelmia, joista ensimmäinen ja suurin on se, että vain pieni osa syödystä kurkumiinista pääsee muuttumattomana verenkiertoon saakka. Sen hyötyosuus on siten huono.

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että terveysvaikutuksen saamiseksi kurkuman täytyy matkata suusta ohutsuoleen, imeytyä ohutsuolesta maksaan johtavaan porttilaskimoon ja siirtyä viimein maksasta verenkiertoon. Suuri osa kurkumiinista jää kuitenkin tälle matkalle, sillä kurkumiini läpäisee suoliston seinämän huonosti eikä pääse juurikaan siirtymään porttilaskimoon ja sitä kautta muualle elimistöön.

Asiaa havainnollistaa tutkimus, jossa koehenkilöille annosteltiin eri suuruisia annoksia kurkumiinia. Enimmillään määrä oli 12 grammaa päivässä, eli maustepussillisen verran. Samalla seurattiin veren seerumin kurkumiinipitoisuutta. Vaikka annokset olivat suuria, useimpien koehenkilöiden pitoisuudet olivat niin pieniä, että niitä ei edes pystytty mittaamaan.

Toinen hyötyä rajoittava tekijä on se, että maksa muuttaa kurkumiinin tehottomiksi yhdisteiksi. Tämä johtuu kurkumiinin kemiallisesta rakenteesta, joka reagoi herkästi muiden yhdisteiden kanssa.

Kurkumiinin hyötyosuutta on pyritty parantamaan tuomalla markkinoille lukemattomia uusia kurkumiiniyhdistelmiä. Muun muassa mustapippurista uutetun piperidiinin liittämisen kurkumiiniin on osoitettu hieman parantavan kurkumiinin hyötyosuutta.

Kurkumiiniyhdistelmiä on kuitenkin vaikea vertailla keskenään, sillä niitä käsittelevät tutkimukset vaihtelevat toteutukseltaan ja luotettavuudeltaan. Aihetta tulisi tutkia niin, että eri valmisteita vertailtaisiin kattavasti keskenään.

Kurkuma on tärkeä osa monille tutussa curry-mausteessa. Kurkumiini taas on kurkuman vaikuttava aine.

Kurkumiini huijaa tutkijoita

On vielä kolmaskin syy, miksi kurkumaa on vaikea kehittää lääkkeeksi: kurkumiini huijaa kemiallisia analyyseja.

Kurkumiinilla tehdyissä testeissä on käynyt ilmi, että se häiritsee kemiallisia analyysimenetelmiä lukuisin eri tavoin ja antaa lupaavia tuloksia. Ne ovat kuitenkin virheellisiä. Virheelliset tulokset johtavat virheellisiin päätelmiin ja rohkaisevat testaamaan valmisteita ihmisillä.

Tutkijat kutsuvat kurkuman kaltaisia molekyylien seulontaa häiritseviä yhdisteitä PAINS-yhdisteiksi (pan-assay interference compounds). Kurkumiini on niistä yksi pahimpia.

Neljänneksi kurkumiinin hyödyntämistä haittaavat vilpilliset tutkimukset. Esimerkiksi tutkija Bharat B. Aggarwal sepitti kurkumiinin vaikutuksia ja manipuloi tutkimuksiaan. Monet tutkijat ovat julkaisuissaan viitanneet Aggarwalin tutkimuksiin, jolloin vahinko on kertautunut. Viitteitä valitettavasti löytyy yhä tutkimusartikkeleista.

Aivan kuten lääkeyhtiöillä myös luontaistuotteita valmistavilla yrityksillä voi olla etujaan valvottavana rahoittamissaan tutkimuksissa. Yritykset mielellään rahoittavat tutkijoita, jotka julkaisevat heille edullisia tutkimustuloksia. Yritysten rahoittamiin tutkimuksiin on siksi syytä suhtautua varauksella.

Kannattaako kurkumaa syödä?

Käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella kurkumiinia on mahdotonta suositella vaihtoehdoksi todistetusti toimivalle hoidolle. Tosin sen nauttimisesta ei ole raportoitu olevan suuria haittojakaan – kuluttaja huomaa vaikutukset lähinnä kukkarossaan.

Jos kurkumiinia käyttää säännöllisesti, siitä on syytä kertoa terveydenhoidon ammattilaiselle, kun arvioidaan terveydentilaa tai suunnitellaan hoitoa. Sama koskee muitakin rohdosvalmisteita ja luontaistuotteita.

Mutta kyllä kurkumaa kannattaa nauttia – maun vuoksi. Sillä voi esimerkiksi mainiosti korvata ruoassa suolaa ja rasvaa.Jussi-Pekka Pouru

Kirjoittaja on lääketieteen opiskelija, joka etsii haasteita ja tarttuu niihin. Hän on ollut kiinnostunut maailman menosta jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Haluaa antaa oman panoksena terveyteen liittyvässä keskustelussa, jotta Suomi pysyisi maailman onnellisimpana maana myös jatkossakin.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

Oskari Välimäki

Kirjoittaja on turkulaistunut lahtelainen ja lääketieteen opiskelija vuodesta 2016, jonka arki rakentuu lähinnä lääkäriksi ja aikuiseksi kasvamisen, urheilun sekä ystävien ympärille. Hän panostaa omassa elämässään mieluummin perusasioihin ja pitkäjänteisyyteen kuin viimeisimpiin terveystrendeihin. "Innostuin Vastalääkkeen perustamisesta, sillä haluan tarjota ihmisille luotettavan kanavan tutkitun tiedon lukemiseen. Lisäksi kyky ottaa kantaa ajankohtaisiin terveysväitteisiin on mielestäni hyödyllinen taito tulevassa ammatissani."

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

12 ajatusta aiheesta “Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?”

  1. Marja Mikkonen

   Kurkuma,inkivääri ja mustapippuri yhdessä tuoremehuun sekoitettuna. Tämä on minun tapani . Olen vuosia sitten kärsinyt hirveistä nivelsäryistä. Lääkäreillä juossut. Isovarvpaan nivel on jäykistetty josta tämän operaation jälkeen säryt jäivät leikkauspöydälle. Nyt ovat säryt hävinneet (pientä särkyä välillä ilmoista ja kovasta työstä johtuen on). Onnellinen 69- vuotias mummeli.

 1. hannu peltola

  hannu peltola tässä ylistettiin vain muutamaa negatiivista tutkimusta ja todettiin että ei ole lääkkeeksi, eipä tietenkään koska kurmumiinia ei voi patentoida joten olisi liian halpakin lääkkeeksi, mitenkäs ne tuhannet muut tutkimukset ja suuret tutkimukset puolueettomilta tutkimuskeskuksilta jotka eivät ole lääketeollisuuden eikä ravintoteollisuuden manipuloitavissa??

 2. Jarmo Hämäläinen

  Päätin kokeilla Kurkumiinia. Vasen polvi kipeä vanha vaiva. En usko yleensä muuhun kun lääkkeisiin. En ikinä olisi voinnut uskoa. Vasemmasta polvesta kipu hävinnyt lähes kokonaan. Aikaisemmin heräsin yöllä kipuun ja jouduin laittamaan tyynyn polvien väliin. Pitää toivoa että polven kivut hävisi lopullisesti.

 3. Vilma Hohtari

  Minulla erittäin paha nivel rikko eniten sormi nivelissä . haittaako se globidorellin tehoa kysyn ?

 4. Lääkäri

  Ihan totta, että tutkimuksiin pitää suhtautua kritiikillä, mutta imeytymistä vereen ei välttämättä tarvita ja se voi olla haitallistakin. Teho voi johtua paikallisesta vaikutuksesta ruuansulatus elimiin ja/tai muiden aineiden kuten vitamiinien imeytymiseen. Suolisto on hyvin tärkeä elin ja sen toiminta sekä läpäisevyyden vaihtelu aiheuttaa paljon sairauksia. Siellä on esim. neuropeptidejä enemmän kuin keskushermostossa.

 5. Jorma Ruotsalainen

  Nivelkipuihin auttaa ( itselläni ) seuraava resepti:
  -sokeri kaikessa muodossaan pois ( pullat, makeiset, limut jne )
  -maito pois
  -punainen liha pois
  -runsaasti vettä ruokajuomana ja muutenkin.
  -aterioiksi kalaa, broileria ja kasviksia.
  -B, C, D -vitamiinit käyttöön. Kohtuudella tietysti.

 6. Niina Rantanen

  En oikein saanut selvää PAINS-yhdisteistä. Voisiko sitä kohtaa vielä jotenkin avata? Siis mitä se häiritsee, ylipäätänsäkö kemiallisia tutkimuksia? Joita tehdään ihmiselle muista syistä? Verikokeita? Eli jos syö kurkumaa, se voi häiritä jotain muita labra-arvoja, vai mikä oli pointti??
  Itsestään selvää on se, että jatkuvasti tehtaillaan tutkimustuloksia sekä lääkeyhtiöissä (isommalla rahalla) että luontaistuotefirmoissa (ehkä pienemmällä?) Ehkä jonkin sortin metatutkimukset voivat olla jollain lailla uskottavia. Ja sitten tietysti voi itse kokeilla, auttaako. Riskejä tietty on, samoin kustannuksia.

 7. Hienoa, että maailmassa ja Suomessa on nuoria, jotka vievät lääketiedettä eteenpäin ja haluavat tutkia kehittää sitä👍 Iso kiitos, teette tärkeää työtä!

 8. Ex diabeetikko

  Länsimaissa ikävä tyyli haukkua kaikki muut hoitokeinot paitsi nämä Ihanat lääkkeet, joissa yleensä haitat suurempia kuin hyödyt. Itse syönyt kurkumaa ja inkivääriä nyt 7 kk. Tulos on että veriarvot paremmat kuin koskaan elämässäni ja sain lopettaa 2 tyypin diabetes lääkityksen. Että näin.

 9. Useat fytokemikaalit imeytyvät huonosti suolistosta, imeytyminen vaihtelee n. 1-10%. Ksenobiootteina ne myös erittyvät pois nopeasti. MUTTA paksunsuolen mikrobisto voi pilkkoa imeytymättömiä tai sappeen erittyneitä fytokemikaaleja uusiksi imeytyviksi yhdisteiksi, joilla voi olla biologisia vaikutuksia elimistössä. Lisäksi kasviperäisten yhdisteiden hyväksikäytöllä voi olla suuria yksilöllisiä eroja. Fytokemikaalien mahdolliset vaikutukset elimistössä voivat välittyä mm. solusignaalireittien ja entsyymiaktiivisuuksien säätelyn avulla. On myös huomattava, että imeytymätönkin yhdiste voi olla terveydelle edullinen esimerkiksi ehkäistessään ruoassa tai ruuansulatuskanavassa muodostuvien haitallisten yhdisteiden syntyä…Lähteenä käytetty pääasiassa Duodecimin Ravitsemuskirjaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Lue myös

artikkeli

Onko kahvinjuonnista hyötyä terveydelle? 05/03/2021

Suomalaiset ovat todellista kahvinjuojakansaa ja keskimäärin nautimmekin viisi kupillista kahvia päivässä. Kahvin piristävän vaikutuksen saa aikaan kofeiini, jota on kupillisessa…

artikkeli

Onko punariisi vaihtoehto kolesterolilääkitykselle? 09/10/2020

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat maailmanlaajuisesti johtava kuolinsyy. Yksi suurimmista riskitekijöistä niihin on veren korkea kolesteroli. Korkean kolesterolin ensisijainen hoito on…

artikkeli

Nainen ottaa kasvoilleen aurinkoa
Onko D-vitamiini ihmelääke? 25/05/2020

”D-vitamiini on siis vuosisadan keksintö ja kustannustehokkain hoitomuoto (…) D-vitamiinin puute vaikuttaa 200 sairauteen ja 2000 geenimme toimintaan…” “D-vitamiinin nauttiminen…

Ehdota meille aihetta

Oletko törmännyt terveysväitteisiin, joiden todenperäisyys jäi vaivaamaan mieltäsi? Lähetä kysymyksesi meille! Valitsemme artikkeleiksi aiheita myös lukijoiden kysymysten joukosta.

Seuraa meitä somessa

Tämän sivuston suunnittelusta ja tuotannosta vastasi Kansanvalistusseura (2019). Sivuston artikkelien tuotantoon on saatu rahoitusta lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Graafinen suunnittelu: Sanna Lehti, tekninen toteutus Big Vision