Kurkuma on suosittu mauste itämaisessa ruoassa. Sen lääkinnällinen käyttö juontaa juurensa kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia.
Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?
01.03.2019mausteet & yrtitmuistisairaudetravitsemusruokavitamiinit & lisäravinteet
Tämä artikkeli tuotettiin Kansanvalistusseuran Medialukutaitoa terveydestä -projektissa. Projektiin saatiin rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksesta medialukutaidon edistämiseen.
Teksti: Jussi-Pekka Pouru & Oskari Välimäki
Kurkuman väitetään parantavan kiputiloja, Alzheimerin tautia, masennusta ja jopa hidastavan syövän etenemistä. Mutta mitä asiasta sanovat tutkimukset?
Hyvinvointia käsittelevien juttujen perusteella kurkumasta on moneen: se parantaa kivun, estää Alzheimerin taudin puhkeamisen, edistää maksan toimintaa ja jopa hidastaa syövän etenemistä. Kun asiaa googlaa, vastaan tulee lupaavia termejä, kuten “terveyspommi”, “supermauste” ja “sisäinen sankari”.
Kurkuma on tärkeä osa monille tutussa curry-mausteessa. Sen lääkinnällinen käyttö juontaa juurensa kiinalaiseen lääketieteeseen, jossa sitä on käytetty jo tuhansia vuosia.
Maustekurkuman (Curcuma longa) juuresta uutettua ainetta kutsutaan kurkumiiniksi, ja erityisesti se on ollut tutkijoiden mielenkiinnon kohteena, trendiksi asti. Kurkumasta on tehty useita tuhansia tutkimuksia. Yhdysvalloissa kurkuman tutkimus on saanut miljoonia dollareita julkista rahoitusta.
Ensisilmäyksellä väitteet vaikuttavat uskottavilta. Mausteen vaikutuksia on kuitenkin vaikeampi osoittaa tutkimuksilla.
Kurkumiinin tehosta on saatu joitakin lupaavia tuloksia
Kurkumiinilta on etsitty Alzheimerin taudin etenemistä hidastavaa vaikutusta useaan otteeseen (1., 2., 3.). Hiirillä kurkumiinin on osoitettu vähentävän taudille tyypillisen plakin kerääntymistä aivoihin. Tähän mennessä tätä ei ole kuitenkaan pystytty osoittamaan ihmisillä. Suurimmaksi ongelmaksi on osoittautunut kurkumiinin riittämätön imeytyminen suolistosta vereen.
Niveltulehduksen, kuten nivelreuman, oireiden lievittäjänä kurkumiinia on tarkasteltu vuonna 2016 julkaistussa meta-analyysissä, eli laajassa tutkimuskatsauksessa. Osassa tutkimuksista havaittiin kurkumiinin lievittävän niveltulehduksen oireita, mutta tutkimusten luotettavuutta vähentävät niiden lyhyt kesto (pisimmillään kolme kuukautta), tutkimuspotilaiden melko pieni määrä sekä erot käytettyjen tutkimusmenetelmien ja kurkumiiniannosten välillä.
Meta-analyysissä, joka selvitti kurkumiinin vaikutusta veren rasva-arvoihin kakkostyypin diabetesta tai metabolista oireyhtymää sairastavilla, havaittiin kurkumiinin vähentävän veressä kiertävän pahan eli LDL-kolesterolin ja triglyseridien määrää. Hyvään eli HDL-kolesteroliin kurkumiini ei vaikuttanut. Tutkimus tehtiin 649 potilaan aineistolla. Sekin oli lyhytkestoinen, joten on mahdotonta päätellä, miten kurkumiinin käyttö vaikuttaa pitkäaikaisessa käytössä esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.
Kivunlievityksessä kurkumiinista on saatu lupaavia tuloksia. Sen on havaittu vähentävän muun muassa sädehoidon, nivelrikon tai sappirakon poiston aiheuttamaa kipua jopa yhtä tehokkaasti kuin perinteiset tulehduskipulääkkeet. Tulokset saatiin esiin vuonna 2015 tehdyssä meta-analyysissa, jossa oli mukana 606 potilasta. Tulokset ovat lupaavia, sillä pitkäaikaiskäytössä tulehduskipulääkkeillä on haittavaikutuksia.
Onko kurkumasta siltikään lääkkeeksi?
Jotta kurkumaa voitaisiin alkaa kutsua lääkkeeksi ja sen kliinistä käyttöä voitaisiin harkita, vaadittaisiin pitkäkestoisempia ja suuremmalla potilasmäärällä toteutettuja tutkimuksia.
Lisäksi kurkumiinivalmisteisiin sisältyy ongelmia, joista ensimmäinen ja suurin on se, että vain pieni osa syödystä kurkumiinista pääsee muuttumattomana verenkiertoon saakka. Sen hyötyosuus on siten huono.
Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että terveysvaikutuksen saamiseksi kurkuman täytyy matkata suusta ohutsuoleen, imeytyä ohutsuolesta maksaan johtavaan porttilaskimoon ja siirtyä viimein maksasta verenkiertoon. Suuri osa kurkumiinista jää kuitenkin tälle matkalle, sillä kurkumiini läpäisee suoliston seinämän huonosti eikä pääse juurikaan siirtymään porttilaskimoon ja sitä kautta muualle elimistöön.
Asiaa havainnollistaa tutkimus, jossa koehenkilöille annosteltiin eri suuruisia annoksia kurkumiinia. Enimmillään määrä oli 12 grammaa päivässä, eli maustepussillisen verran. Samalla seurattiin veren seerumin kurkumiinipitoisuutta. Vaikka annokset olivat suuria, useimpien koehenkilöiden pitoisuudet olivat niin pieniä, että niitä ei edes pystytty mittaamaan.
Toinen hyötyä rajoittava tekijä on se, että maksa muuttaa kurkumiinin tehottomiksi yhdisteiksi. Tämä johtuu kurkumiinin kemiallisesta rakenteesta, joka reagoi herkästi muiden yhdisteiden kanssa.
Kurkumiinin hyötyosuutta on pyritty parantamaan tuomalla markkinoille lukemattomia uusia kurkumiiniyhdistelmiä. Muun muassa mustapippurista uutetun piperidiinin liittämisen kurkumiiniin on osoitettu hieman parantavan kurkumiinin hyötyosuutta.
Kurkumiiniyhdistelmiä on kuitenkin vaikea vertailla keskenään, sillä niitä käsittelevät tutkimukset vaihtelevat toteutukseltaan ja luotettavuudeltaan. Aihetta tulisi tutkia niin, että eri valmisteita vertailtaisiin kattavasti keskenään.
Kurkuma on tärkeä osa monille tutussa curry-mausteessa. Kurkumiini taas on kurkuman vaikuttava aine.
Kurkumiini huijaa tutkijoita
On vielä kolmaskin syy, miksi kurkumaa on vaikea kehittää lääkkeeksi: kurkumiini huijaa kemiallisia analyyseja.
Kurkumiinilla tehdyissä testeissä on käynyt ilmi, että se häiritsee kemiallisia analyysimenetelmiä lukuisin eri tavoin ja antaa lupaavia tuloksia. Ne ovat kuitenkin virheellisiä. Virheelliset tulokset johtavat virheellisiin päätelmiin ja rohkaisevat testaamaan valmisteita ihmisillä.
Tutkijat kutsuvat kurkuman kaltaisia molekyylien seulontaa häiritseviä yhdisteitä PAINS-yhdisteiksi (pan-assay interference compounds). Kurkumiini on niistä yksi pahimpia.
Neljänneksi kurkumiinin hyödyntämistä haittaavat vilpilliset tutkimukset. Esimerkiksi tutkija Bharat B. Aggarwal sepitti kurkumiinin vaikutuksia ja manipuloi tutkimuksiaan. Monet tutkijat ovat julkaisuissaan viitanneet Aggarwalin tutkimuksiin, jolloin vahinko on kertautunut. Viitteitä valitettavasti löytyy yhä tutkimusartikkeleista.
Aivan kuten lääkeyhtiöillä myös luontaistuotteita valmistavilla yrityksillä voi olla etujaan valvottavana rahoittamissaan tutkimuksissa. Yritykset mielellään rahoittavat tutkijoita, jotka julkaisevat heille edullisia tutkimustuloksia. Yritysten rahoittamiin tutkimuksiin on siksi syytä suhtautua varauksella.
Kannattaako kurkumaa syödä?
Käytettävissä olevan tutkimustiedon perusteella kurkumiinia on mahdotonta suositella vaihtoehdoksi todistetusti toimivalle hoidolle. Tosin sen nauttimisesta ei ole raportoitu olevan suuria haittojakaan – kuluttaja huomaa vaikutukset lähinnä kukkarossaan.
Jos kurkumiinia käyttää säännöllisesti, siitä on syytä kertoa terveydenhoidon ammattilaiselle, kun arvioidaan terveydentilaa tai suunnitellaan hoitoa. Sama koskee muitakin rohdosvalmisteita ja luontaistuotteita.
Mutta kyllä kurkumaa kannattaa nauttia – maun vuoksi. Sillä voi esimerkiksi mainiosti korvata ruoassa suolaa ja rasvaa.
Jussi-Pekka Pouru
Kirjoittaja on lääketieteen opiskelija, joka etsii haasteita ja tarttuu niihin. Hän on ollut kiinnostunut maailman menosta jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Haluaa antaa oman panoksena terveyteen liittyvässä keskustelussa, jotta Suomi pysyisi maailman onnellisimpana maana myös jatkossakin.
LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTAOskari Välimäki
Kirjoittaja on turkulaistunut lahtelainen ja lääketieteen opiskelija vuodesta 2016, jonka arki rakentuu lähinnä lääkäriksi ja aikuiseksi kasvamisen, urheilun sekä ystävien ympärille. Hän panostaa omassa elämässään mieluummin perusasioihin ja pitkäjänteisyyteen kuin viimeisimpiin terveystrendeihin. "Innostuin Vastalääkkeen perustamisesta, sillä haluan tarjota ihmisille luotettavan kanavan tutkitun tiedon lukemiseen. Lisäksi kyky ottaa kantaa ajankohtaisiin terveysväitteisiin on mielestäni hyödyllinen taito tulevassa ammatissani."
LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA
Tätä analyyttista, tutkimusperustaista foorumia tarvitaan!
Kiitos.
Kurkuma,inkivääri ja mustapippuri yhdessä tuoremehuun sekoitettuna. Tämä on minun tapani . Olen vuosia sitten kärsinyt hirveistä nivelsäryistä. Lääkäreillä juossut. Isovarvpaan nivel on jäykistetty josta tämän operaation jälkeen säryt jäivät leikkauspöydälle. Nyt ovat säryt hävinneet (pientä särkyä välillä ilmoista ja kovasta työstä johtuen on). Onnellinen 69- vuotias mummeli.
Minkä verran laitoi kutakin ainetta yhtä annosta kohden?
hannu peltola tässä ylistettiin vain muutamaa negatiivista tutkimusta ja todettiin että ei ole lääkkeeksi, eipä tietenkään koska kurmumiinia ei voi patentoida joten olisi liian halpakin lääkkeeksi, mitenkäs ne tuhannet muut tutkimukset ja suuret tutkimukset puolueettomilta tutkimuskeskuksilta jotka eivät ole lääketeollisuuden eikä ravintoteollisuuden manipuloitavissa??
Hyvin sanottu…
Päätin kokeilla Kurkumiinia. Vasen polvi kipeä vanha vaiva. En usko yleensä muuhun kun lääkkeisiin. En ikinä olisi voinnut uskoa. Vasemmasta polvesta kipu hävinnyt lähes kokonaan. Aikaisemmin heräsin yöllä kipuun ja jouduin laittamaan tyynyn polvien väliin. Pitää toivoa että polven kivut hävisi lopullisesti.
Minulla erittäin paha nivel rikko eniten sormi nivelissä . haittaako se globidorellin tehoa kysyn ?
Ihan totta, että tutkimuksiin pitää suhtautua kritiikillä, mutta imeytymistä vereen ei välttämättä tarvita ja se voi olla haitallistakin. Teho voi johtua paikallisesta vaikutuksesta ruuansulatus elimiin ja/tai muiden aineiden kuten vitamiinien imeytymiseen. Suolisto on hyvin tärkeä elin ja sen toiminta sekä läpäisevyyden vaihtelu aiheuttaa paljon sairauksia. Siellä on esim. neuropeptidejä enemmän kuin keskushermostossa.
Nivelkipuihin auttaa ( itselläni ) seuraava resepti:
-sokeri kaikessa muodossaan pois ( pullat, makeiset, limut jne )
-maito pois
-punainen liha pois
-runsaasti vettä ruokajuomana ja muutenkin.
-aterioiksi kalaa, broileria ja kasviksia.
-B, C, D -vitamiinit käyttöön. Kohtuudella tietysti.
En oikein saanut selvää PAINS-yhdisteistä. Voisiko sitä kohtaa vielä jotenkin avata? Siis mitä se häiritsee, ylipäätänsäkö kemiallisia tutkimuksia? Joita tehdään ihmiselle muista syistä? Verikokeita? Eli jos syö kurkumaa, se voi häiritä jotain muita labra-arvoja, vai mikä oli pointti??
Itsestään selvää on se, että jatkuvasti tehtaillaan tutkimustuloksia sekä lääkeyhtiöissä (isommalla rahalla) että luontaistuotefirmoissa (ehkä pienemmällä?) Ehkä jonkin sortin metatutkimukset voivat olla jollain lailla uskottavia. Ja sitten tietysti voi itse kokeilla, auttaako. Riskejä tietty on, samoin kustannuksia.
Hienoa, että maailmassa ja Suomessa on nuoria, jotka vievät lääketiedettä eteenpäin ja haluavat tutkia kehittää sitä? Iso kiitos, teette tärkeää työtä!
Länsimaissa ikävä tyyli haukkua kaikki muut hoitokeinot paitsi nämä Ihanat lääkkeet, joissa yleensä haitat suurempia kuin hyödyt. Itse syönyt kurkumaa ja inkivääriä nyt 7 kk. Tulos on että veriarvot paremmat kuin koskaan elämässäni ja sain lopettaa 2 tyypin diabetes lääkityksen. Että näin.
Useat fytokemikaalit imeytyvät huonosti suolistosta, imeytyminen vaihtelee n. 1-10%. Ksenobiootteina ne myös erittyvät pois nopeasti. MUTTA paksunsuolen mikrobisto voi pilkkoa imeytymättömiä tai sappeen erittyneitä fytokemikaaleja uusiksi imeytyviksi yhdisteiksi, joilla voi olla biologisia vaikutuksia elimistössä. Lisäksi kasviperäisten yhdisteiden hyväksikäytöllä voi olla suuria yksilöllisiä eroja. Fytokemikaalien mahdolliset vaikutukset elimistössä voivat välittyä mm. solusignaalireittien ja entsyymiaktiivisuuksien säätelyn avulla. On myös huomattava, että imeytymätönkin yhdiste voi olla terveydelle edullinen esimerkiksi ehkäistessään ruoassa tai ruuansulatuskanavassa muodostuvien haitallisten yhdisteiden syntyä…Lähteenä käytetty pääasiassa Duodecimin Ravitsemuskirjaa
Kurkuman käytöstä ei ole omakohtaista kokemusta mutta metsästelyhommista eläkepäiviään viettelevä nivelrikkoinen jämtlanninpystykorva suosittelee. Aiemmin rikkoisten nivelten ajoittaisia tulehduksia hoidettiin karprofeeni ja meloksikaami valmisteilla mutta lääkkeiden kovat haittavaikutukset (lähinnä voimakas refluksi) ajoivat etsimään vaihtoehtoisia hoitoja, nyt kurkuma ollut käytössä syksystä 2020 asti ja teho on näin ihmisen silmin aivan sama ellei parempi kun aiemmin käytetyillä lääkevalmisteilla joita ei kurkumaan siirtymisen jälkeen ole käytetty lainkaan. Karvakamu saa kurkumaa kuuriluontoisesti alkaen heti kun liikkuminen ja arastelu alkaa indikoimaan tulehdusta.
Koiran ollessa ”potilaana” on mielestäni mahdollinen, usein näihin ravintolisiin liitetty, pelkästään uskomukseen perustuva teho hieman enemmän poissuljettu, myönnettäköön toisaalta että koirakaverit ovat hyvin taitavia luonnollisesti vastaamaan ihmisensä odotuksiin ja tietenkin kuten mainitsin niin teho perustuu ainoastaan minun subjektiiviseen havaintooni koiran kaverina. Omasta mielestäni tehon huomaa sekä yleisessä aktiivisuudessa, halukkuudessa liikkua sekä ihan mitattavassa suorituskyvyssä.
Miten / kuinka paljon annat koiralle & missä muodossa? Oletko lisännyt missään muodossa pipariinia annokseen?
Kiitos hyvästä kurkistuksesta kurkumaa käsittelevään tutkimustietoon! Satuin lukemaan 2019 ilmestynyttä ravitsemustieteilijä Reijo Laatikaisen kirjaa Taltuta lievä tulehdus samoihin aikoihin, kun tuttava pohdiskeli ns. Kultaisen maidon käyttöä. Seoksessa on kurkumaa, mustapippuria, kardemummaa ja kanelia. Jorman kommenttiin viitaten kansainvälisessä psykiatrisessa kirjallisuudessa masennukseen liitetty ns beige dieetti (pastaa, pitsaa, pikkuleipää, pullaa) kuten myös länsimaistyyppinen runsaasti kovaa rasvaa ja prosessoitua lihaa sisältävä ruoka on yhteydessä kehosta mitattavaan ruokailun jälkeiseen ja myös pidempiaikainen tulehdusmerkkiaineiden nousuun. Laatikainen mainitsee, että liikunnan ja suositusten mukaisen runsaasti kasviksia sisältävän ruokavalion ohessa kurkumasta on saatu joitain meta-analyysituloksia ja koostetutkimuksia näiden (lähinnä tutkimuskäyttöön soveltuvien) tulehdusarvojen pienenemisestä.
Omakohtaisesti kiinnostavan havainnon haluaisin jakaa: kun tulee liian paljon mentyä lasten ruokatoiveiden perässä ja syötyä lettuja aamupalaksi, kalapuikkoja lounaaksi – linjalla viikkoja ja ehkä mussutettua stressiin karkkia, ainakin minulle tulee väsyneen ärtynyt, pöhöttyneen aivosumuinen, alakuloinenkin olo. Teen sitten hoivavaikutusta korostaakseni oikein rituaalinomaisesti kultaista maitoa, ja seuraavana aamuna on tuntunut olevan selvästi kirkkaampi ja fokuksessa olevampi olo, kuin ilman. Ei toteudu muilla lämpimillä juomilla.
Ihan kiinnostavaa, lopahtaako tutkimusinto tuohon huonoon imeytymiseen ja suureen ensikierron metaboliaan, vai voisiko esim kollegan viestiin viitaten suolistotason vaikutuksista avautua mielekäs selitysmalli käyttäjien kokemuksille ja saataisiin relevanttia näyttöä ja kliiniseen käyttöön tällainen halpa hoitokeino
Kiitos tutkimustietoon perustuvasta katsauksesta! Käytän kurkumaa, koska se on hyvää. Jos siitä on jotain hyötyäkin, niin kiva. Hyvä huomio tuo, että sillä ja muillakin terveellisemmillä mausteilla voi korvata liiallista suolan käyttöä, suolaa nykyihminen käyttää aivan liikaa. Kurkuma, inkivääri, chili, lime = hyvä ruoka
Ota nyt näistä selvää.. Itselläni juuri kapseli- ja läkemuodossa nautitut kurkumiinivalmisteet nostivat maksa-arvot taivaisiin. Kun aloin itse tekemään kurkumatahnaa, poistuivst pahimmat nivelkivut, suolisto-oireet, joita crohnin tautia sairastavana olen kärsinyt. Diabetes lääkitystä sekä verenpainelääkitystä vähennetty parantuneiden arvojen takia. Herää kysymys, tungetaanko teollissiin luontaisvalmisteisiin muutakin, kun itse kurkumiinia, kun eivät minulle sopineet?
Moi Rossi,
miten sulla kävi maksa-arvoille kun teit itse sitä kurkumatahnaa?
t. jukka
Olen käyttänyt kurkuma-, inkivääri-, valkosipuli-, mustapippuri-, mustikkaseosta aamun kaurapuurossa ja voin edelleen hyvin. Terveisin Vaari 95 v.
Ruokalusikallinen inkivääriä lasilliseen vettä pari kertaa päivässä.jos on nivelkipuja.takaan että auttaa!