ArtikkelitAsetelmassa sokeria, munkki, lääkkeitä, verensokerimittari ja teksti diabetes
Diabeteslääkkeet apuna painonhallinnassa – ilman diabetesta
20.04.2024

Nopeat tulokset painonpudotuksessa kuulostavat houkuttelevilta. Tunnetusta diabetes-lääkkeestä haetaan nyt vaihtoehtoa pitkäjänteiseen laihduttamiseen, mutta täysin ongelmaton asia ei ole.

diabeteslihavuusruoka

Mies istuu maassa ja pitelee kipeää jalkaa. Viereen auttamaan tullut nuori nainen.
Auttaako magnesium lihaskramppeihin?
20.03.2024

Äkillisesti iskevä lihaskramppi on kivulias ja joissain tilanteissa myös vaarallinen vaiva. Lihaskramppien hoitoon markkinoidaan laajalti erilaisia magnesiumvalmisteita, mutta onko niistä oikeasti hyötyä?

ravitsemusruokavitamiinit & lisäravinteet

Keltaisella taustalla on värikas kasa erilaisia pilleriläpipainopakkauksia
Aiheuttavatko yhdistelmäehkäisypillerit syöpää?
22.01.2024

Keskustelupalstoilta löytyy loputon määrä kauhutarinoita hormonaalisen ehkäisyn haitoista, jopa niiden aiheuttamasta syöpäriskistä. Onko väitteillä perää?

ehkäisyhaittavaikutuksetsyöpä

Miksi eturauhassyöpää ei seulota?
01.12.2023

Eturauhassyöpä aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 800 miehen kuoleman ja sairastuneita on jopa 5 000. Eturauhassyövän seulontaa ei kuitenkaan toteuteta kaikille oireettomille miehille kuten rintasyöpäseulontoja naisille. Miksi?

eturauhassyöpäseulontasyöpä

Kalvo-oikominen – suorat hampaat huomaamattomasti kenelle tahansa?
20.09.2023

Hampaiden ulkopintoihin kiinnitettävät metallikojeet ovat yleinen ja näkyvä oikomishoidon muoto, joka vaikuttaa ulkonäköön usein pitkään. Läpinäkyvillä oikomiskalvoilla luvataan ratkaisua muun muassa ulkonäkövaikutuksiin. Mutta mitä sanoo tutkimus – onko kalvoista korvaamaan perinteisiä "hammasrautoja" myös muilta osin?

hammashoitohammasraudatinvisalignoikomishoito

Lisääntynyttä makeanhimoa, ylensyömistä… Voiko dieettikokis lihottaa?
01.09.2023

Vielä hetki sitten keinomakeutusaineita pidettiin ratkaisuna väestön painonhallintaongelmiin. Nykyään otsikot niiden haitoista ja jopa lihottavista vaikutuksista putkahtelevat esiin kaikkialla. Mitä sanoo tutkimus: kannattaako ruoat ja juomat valita sokerilla vai ilman?

dieettipainonhallintaravitsemusruoka

kaksi lasta istuu nallekarhut sylissään selät toisiaan vasten ja kurkkivat toisiaan ujosti.
Ujous – väärinymmärretty luonteenpiirre vai hoitoa vaativa oire?
11.06.2023

Suurin osa ihmisistä ujostelee joskus mutta toisilla oireilu on pikemminkin hoitoa vaativaa ahdistus. Miten nämä eroavat toisistaan ja milloin avuksi kaivataan hoitoa?

ahdistusmielenterveystutkimusujous

Kinesioteippaus – ihmelääke kipuun, verenkiertoon ja sisäelimille?
11.06.2023

Kinesioteippauksen kasvanutta suosiota selittänevät värikkäät teipit, joita näkee muun muassa kilpaurheilussa. Teippausta on tarjottu ihmelääkkeeksi kipuihin, vatsavaivoihin, virtsan karkailuun, hengitysvaikeuksiin ja moniin muihin vaivoihin. Tutkimusnäyttö kinesioteippauksen hyödyistä on kuitenkin vähäistä.

kinesioteippauskipuliikuntanivelkipuverenkierto