Ihon alle pistettävää injektiolääkettä käytetään nyt diabeteksen ohella lihavuuden hoitoon. Tiettyjen valmisteiden suhteen innostus on levinnyt esimerkiksi somen kautta, ja lääkkeiden saatavuus on ajoittain takunnut.

Jaa somessa:

Diabeteslääkkeet apuna painonhallinnassa – ilman diabetesta

20.04.2024
diabeteslihavuusruoka

Teksti: Jasmin Räsänen | Kuva: Nataliya Vaitkevich / Pexels

Nopeat tulokset painonpudotuksessa kuulostavat houkuttelevilta. Tunnetusta diabetes-lääkkeestä haetaan nyt vaihtoehtoa pitkäjänteiseen laihduttamiseen, mutta täysin ongelmaton asia ei ole.

Vuoden 2022 loppupuoliskolla alkoi kuhina Ozempic –nimisen diabeteslääkkeen ympärillä ja mediassa kerrottiin kyseisen lääkkeen saatavuushäiriöistä.

Lääkkeestä povattiin apua yhteen länsimaisen yhteiskunnan pahimmista terveysongelmista: lihavuuteen. Myös sosiaalisessa mediassa levisi kyseiseen lääkkeeseen liittyviä julkaisuja, jotka lisäsivät entisestään kiinnostusta.

Mistä siis oikein on kysymys?

Diabeteslääke Tiktok-villityksen taustalla

Ozempicin vaikuttava-aine on semaglutidi, jota on markkinoilla myös muilla kauppanimillä. Kyseessä on tyypin 2 diabeteksen hoidossa käytettävä diabeteslääke ja se kuuluu GLP-1 –reseptoriagonisteihin.

GLP-1 eli glukagonin kaltainen peptidi on ihmiskehossa luontaisesti esiintyvä hormoni, joka aterioiden yhteydessä lisää insuliinin eritystä ja näin laskee verensokeria. GLP-1 –valmisteet jäljittelevät tätä ihmisen omaa hormonia ja saavat kehossa aikaan saman verensokeria laskevan vaikutuksen. Semaglutidin lisäksi muita GLP-1 –ryhmän vaikuttavia aineita Suomessa on ollut käytössä dulaglutidi, liksisenatidi, liraglutidi sekä eksenatidi.

Näillä kaikilla ensisijaisena käyttötarkoituksena on ollut tyypin 2 diabeteksen hoito, ja tiettyjen kriteerien täyttyessä ne ovat olleet Kela-korvattavia diabeteslääkkeitä.

Miksi paino putoaa diabeteslääkkeellä?

Verensokerin säätelyn lisäksi edellä mainituista diabeteslääkkeistä liraglutidin on aiemmin huomattu myös hidastavan mahalaukun tyhjentymistä ja lisäävän kylläisyyden tunnetta, mikä taas on edistänyt laihtumista.

Liraglutidi on nykyään hyväksyttynä lihavuuden hoitoon Käypä hoito –suosituksessa ja siitä on ollut mahdollista saada myös Kelan peruskorvaus. Mainittakoon kuitenkin, että lääkehoitoa suositellaan lihavuuden hoidossa aina elintapahoidon lisäksi. Lisäksi peruskorvauksen saamiseksi tulee potilaan painoindeksin olla vähintään 35 ja taustalla sekä tyypin 2 diabeteksen esiaste että lääkehoito joko kohonneeseen verenpaineeseen tai kolesteroliarvoihin.

Keskimääräinen painonpudotus 68 viikon seurannassa on ollut noin 16 prosenttia, mikä tarkoittaisi satakiloisella vaatekoon pienentymistä parilla pykälällä.

Nyt tutkimuksia on tehty myös Ozempicin vaikututtavan aineen semaglutidin vaikutuksista painonpudotukseen potilailla, jotka eivät sairasta tyypin 2 diabetesta, ja tulokset ovat olleet jopa lupaavampia. Keskimääräinen painonpudotus 68 viikon seurannassa on ollut noin 16 prosenttia, mikä tarkoittaisi satakiloisella vaatekoon pienentymistä parilla pykälällä.

Semaglutidi-hoidon lisäksi tutkimukseen osallistuneet ovat saaneet elintapaohjausta, ja ovat tämän myötä tietoisesti lisänneet liikuntaa sekä huolehtineet päivittäisen energian saannin pysyneen 500 kalorin verran miinuksella.  Liraglutidilla vastaavasti tulokset ovat olleet toki hyviä, mutta painonpudotustahti ei ole ollut yhtä huima.

Toisena yleisöä kiinnostavana tekijänä on luultavasti käyttömukavuus. Molempia lääkevalmisteita käytetään ihon alle pistettävinä injektioina, mutta liraglutidi on pistettävä päivittäin, kun taas semaglutidi pistetään pidemmän puoliintumisaikansa ansiosta vain kerran viikossa [3]. Pistoshoito tuntuu epämukavalta ja saattaa saada aikaan mustelmia ja kovettumia pistosalueille, joten harvempi pistosväli varmasti lisää semaglutidin suosiota.

Yleisenä haittavaikutuksena molemmilla lääkeaineilla ovat etenkin hoidon aloitusvaiheessa olleet pahoinvointi, oksentelu sekä ripuli tai ummetus, mutta näiden vaikutuksien on tutkimuksissa todettu olleen vähäisempiä semaglutidilla.

Tasapainoilua hyötyjen ja haittojen kanssa

Koska hyödyt vaikuttavat mittavilta, semaglutidi-valmiste Ozempicin suosio vaikuttaa perustellulta.

Lihavuus on yksi aikamme tärkeimmistä terveyspulmista. FinTerveys 2017 –tutkimukseen ja sen pari vuotta sitten toteutettuun seurantatutkimukseen perustuen suomalaisista, yli 30-vuotiaista aikuisista ylipainoisia (painoindeksi 25 tai enemmän) on lähes kaksi kolmasosaa ja heistä lihavia (painoindeksi vähintään 30) lähes kolmannes. Vastaavat luvut ovat myös nuoremmilla huolestuttavan korkeat.Kansanterveydellisesti olisi järkevää löytää tehokas lääke lihavuuteen.

Lihavuuden mukana tulee myös usein liitännäissairauksia, kuten tyypin 2 diabetes, kohonnut verenpaine ja kohonneet veren rasva- ja kolesteroliarvot, uniapnea ja niin edelleen.

Kansanterveydellisesti olisi järkevää löytää tehokas lääke lihavuuteen ja auttaa ylipainon kanssa kamppailevaa väestöä kohti terveempää elämää.

Tutkimuksia pitkäaikaisen lääkehoidon turvallisuudesta saatikka tehokkuudesta painonpudotuksessa ole.

Ozempicia ei – ainakaan vielä – ole nimetty virallisesti lihavuuden hoitoon käytettäväksi lääkkeeksi Suomessa. Tämä tarkoittaa, ettei lihavuuden hoidossa siitä ole saatavilla Kela-korvausta eikä sitä suositella Käypä hoito -suosituksessa lihavuuden hoitoon määrättäväksi.

Tämä ei kuitenkaan poissulje sitä, etteikö lääkevalmistetta voitaisi määrätä lihavuuden hoitoon, ja näin ollen sitä on siis myös määrätty kyseiseen tarkoitukseen. Ozempic on reseptilääke muiden diabeteslääkkeiden tapaan, joten mahdollinen hoidon aloitus vaatii lääkärin vastaanotolla käynnin.

Täysin ongelmaton asia ei kuitenkaan ole. Vaikka lihavuus luokitellaan pitkäaikaissairaudeksi ja sen hoidon tulee näin ollen olla pitkäkestoista, ei tutkimuksia pitkäaikaisen lääkehoidon turvallisuudesta saatikka tehokkuudesta painonpudotuksessa ole.

Nopeat tulokset toki kuulostavat houkuttelevilta, mutta painon putoamisessa nopeasti on myös riskinsä, varsinkin jos siihen yhdistyy riittämätön proteiinin saanti ja vähäinen fyysinen aktiivisuus. Seurauksena saattaa tällöin olla lihaskatoa, osteoporoosia ja sappikivitautia.

Ozempicin ja vastaavien lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen paino herkästi palaa lähtötasolle [1]. Ja jos aiemmin on käyttänyt lihavuuden hoitoon liraglutidia, ei kliinisiä tutkimuksia sen vaihtamisesta semaglutidiin (Ozempiciin) ole vielä tehty.

Huomionarvoista on myös se, että kun lääkkeen käytön myötä mahalaukun tyhjentyminen hidastuu, muiden suun kautta otettavien lääkeaineiden imeytymiseen saattaa tulla muutoksia.

Saatavuushäiriöt jarruttavat lääkkeen yleistymistä

Kun kysyntä jollakin lääkevalmisteella kasvaa jyrkästi ja yhtäkkisesti, ei lääketehtaiden kapasiteetti liiku mukana yhtä ketterästi ja seurauksena on saatavuushäiriöitä. Suomessa käytettävistä lääkevalmisteista suurin osa tuotetaan ulkomailla, minkä vuoksi muutokset toisella puolella maailmaa vaikuttavat lääkkeiden saatavuuteen myös täällä.

Koska Ozempic on alunperin nimenomaan tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävä lääkevalmiste, sen kulutus on asettunut tietylle tasolle. Mikäli vastaavaa valmistetta ei ole markkinoilla, on mahdollisesti pohdittava siirtymistä toiseen vaikuttavaan aineeseen. Diabeetikko tarvitsee diabeteslääkkeensä, ja jos tyypin 2 diabetesta sairastava on pärjännyt ilman insuliinihoitoa vaikka juuri semaglutidin ansiosta, kynnys siirtyä toiseen valmisteeseen voi olla korkea.

Lääkehoidon aloitusta puntaroidessa tulee punnita mahdolliset lääkkeen haittavaikutukset suhteessa lihavuuden haittoihin.

Tulokset Ozempicin suhteen vaikuttavat lupaavilta ja innostavilta, vaikka yksiselitteistä oikotietä onneen ei valitettavasti taida tässäkään asiassa olla.

Hyvistä tuloksista huolimatta kyseessä on kuitenkin lääke, joka tarvitsee rinnalleen ruokavalion muutokset ja liikunnan harrastamisen lihavuuden hoidossa [2], [3], [4]. Lääkehoito tulisi toteuttaa säännöllisessä terveydenhuollon seurannassa ja sen aloitusta puntaroidessa tulee punnita mahdolliset lääkkeen haittavaikutukset suhteessa lihavuuden haittoihin.

Pitkäaikaiskäytön tuloksia painonhallinnassa käsitteleviä tutkimuksia kaivataan yhä enemmän. Turvalliseksi todetut apukeinot ovat kuitenkin ylipainoiselle laihduttajalle arvokas lisä.

Kirjalliset lähteet:

[1] Laine M, Eriksson J. GLP-1-reseptoriagonistit. 2020. Duodecim. Vuosikerta 136 nro 19, sivut 2153-2160. 



Jasmin Räsänen

Kirjoittaja on sairaanhoitaja ja tuleva proviisori, joka opiskelee farmasiaa Helsingin yliopistossa. Vapaa-ajallakaan ei tarvitse miettiä mihin sitä aikansa käyttäisi, siitä pitävät huolen lapset ja koira.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.



Lue myös

artikkeli

Mies istuu maassa ja pitelee kipeää jalkaa. Viereen auttamaan tullut nuori nainen.
Auttaako magnesium lihaskramppeihin?
20.03.2024

artikkeli

Lisääntynyttä makeanhimoa, ylensyömistä… Voiko dieettikokis lihottaa?
01.09.2023