Mikä Vastalääke?

Mikä on Vastalääke ry?

Vastalääke ry on Turun lääketieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden perustama yhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on lääke- ja terveystieteen popularisointi. Yhdistyksen kotipaikka on Turku ja toiminta-alue koko maa.

Perustamisen lähtökohtana on vaikuttanut huoli virheellisten ja epäselvien terveysväittämien leviämisestä mediassa ja etenkin sosiaalisessa mediassa. Terveysaiheet koskettavat kaikkia, mutta alan ulkopuolelta on toisinaan vaikea erottaa faktaa fiktiosta. Siksi tarvitaan lisää tutkimuksiin perustuvaa helppolukuista tietoa.

Vastalääke haluaa kannustaa kansalaisia, median edustajia ja päättäjiä kriittiseen ajatteluun, näyttöön perustuvan tiedon hankkimiseen ja synnyttää dialogia asiantuntijoiden ja kansalaisten välillä. 

Vastalääke on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton, eikä se saa tukea esimerkiksi lääketeollisuudelta. Toiminnan taustalla vaikuttaa hanke, jota rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kansanvalistusseura. Muut yhteistyökumppanit ovat Lääkärin sosiaalinen vastuu sekä prof. Juhani Knuuti. Yhdistyksen jäsenet ovat mukana toiminnassa vapaaehtoisina.

Vastalääke-yhdistyksen hallitus

  • Puheenjohtaja: Tatu Han; puheenjohtaja(a)vastalaake.fi
  • Varapuheenjohtaja: Kristiina Makkonen
  • Taloudenhoitaja: Oskari Välimäki;  taloudenhoitaja(a)vastalaake.fi
  • Sihteeri, viestintävastaava: Mia Muhonen; info(a)vastalaake.fi

Mikä on Vastalääke.fi?

Vastalääke.fi-sivustolla julkaistaan tutkimuksiin perustuvia mutta helppotajuisia artikkeleita terveydestä sekä tiedotetaan yhdistyksen ajankohtaisista tapahtumista. Sivustoa julkaisee ja ylläpitää Kansanvalistusseura, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sivistysjärjestö.

Sivuston artikkelit selvittävät erilaisten terveysväittämien todenperäisyyttä väite kerrallaan. Puheenvuorot ovat yhdistyksen jäsenten ja ulkopuolisten asiantuntijoiden ajankohtaisia näkökulmakirjoituksia terveysaiheista.

Vastalääke.fi-sivuston toimitus

  • Päätoimittaja: Elias Mokkala
  • Tuottaja: Anne Tastula; anne.tastula(a)kvs.fi
  • Toimitussihteerit (artikkelit ja puheenvuorot): Karoliina Knuuti ja Terhi Kouvo; etunimi.sukunimi(a)kvs.fi
  • Toimitussihteeri (ajankohtaista-osio): Miikka Kiviranta; toimitussihteeri(a)vastalaake.fi
  • Kirjoittajat ovat Vastalääke-yhdistyksen jäseniä sekä lääketieteen tai tiedeviestinnän ammattilaisia.

Mitä muuta Vastalääke ry tekee kuin kirjoittaa terveydestä?

Vastalääke järjestää jäsenilleen koulutusta yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa sekä osallistuu erilaisiin tapahtumiin ja muuhun julkiseen keskusteluun. Toiminnasta voit lukea lisää Ajankohtaista-osiosta.

Liity jäseneksi!

Yhdistyksen jäseniksi ovat tervetulleita lääketieteen opiskelijat sekä alalle valmistuneet, jotka sitoutuvat arvoihimme. Liittyä voit ottamalla yhteyttä puheenjohtajaan: puheenjohtaja(a)vastalaake.fi.