Yhdessä tavallisessa rokoteannoksessa on alumiinia yhtä paljon kuin kahdessa suklaalevyssä tai viidessä kupissa yrttiteetä. Kuvitus: Jonna Anttila

Altistaako alumiini autismille?

31/05/2019
alumiiniravitsemusrokotteet

Teksti: Heta Lukjanow & Joni Tilli

Yksi syy rokotevastaisuuteen on rokotteiden apuaineena käytetty alumiini, jonka on jopa väitetty aiheuttavan autismia. Tutkimukset kuitenkin osoittavat alumiinin turvalliseksi.

Ilman rokotteita moni vakava tauti, kuten isorokko tai sikotauti, riehuisi yhä keskuudessamme. Taudit aiheuttaisivat ihmisille kärsimystä ja vaarallisia liitännäistauteja, joiden hoito vaatisi sairaalapäiviä ja tuottaisi kustannuksia yhteiskunnalle.

Rokotteiden teho perustuu immunogeeniin, ainesosaan, joka synnyttää suojan tartuntataudeilta. Tavallisesti se on heikennetty taudinaiheuttaja tai sen osa. Rokotteiden tehoa, koostumusta ja säilyvyyttä parannetaan apuaineilla eli adjuvanteilla.

Apuaineita tarvitaan lisäämään rokotteen täsmätehoa erityisesti silloin, kun se sisältää heikennetyn taudinaiheuttajan sijaan pelkästään jonkin taudinaiheuttajan osan. Rokotevaste syntyy kohdesoluissa. Vasteen syntyä edistää se, että apuainemolekyyli muokkaa taudinaiheuttajien osien rakennetta.

Alumiini rokotteissa

Alumiini on yleinen ja monikäyttöinen metalli, mutta ihmiskehossa sille ei ole käyttöä. Jos alumiinia päätyy elimistöön ravinnossa ja rokotteissa, se poistuu munuaisten erittämänä virtsaan.

Rokotteissa alumiinin on havaittu voimistavan rokotevastetta eli immunisaatiota ja pidentävän suojatehon kestoa. Sen ansiosta varsinaisia taudinaiheuttajan osia tarvitaan vähemmän. Alumiinin käytöstä rokotteissa on kokemusta 1920-luvulta lähtien.

Rokotteiden sisältämän alumiinin vaikutuksia selvittäneissä tutkimuksissa alumiinin ei ole todettu aiheuttavan ihmiselle haittoja, eikä sen yhteyttä esimerkiksi autismiin ole löydetty. Jos rokotettava on aiemmin herkistynyt alumiinille, rokote saattaa aiheuttaa joitakin ohimeneviä sivuvaikutuksia, kuten allergisen reaktion. Monissa tutkimuksissa on todettu, että alumiinin käyttö rokotteiden apuaineena on turvallista myös lapsilla.

Alumiinin haitallisuudesta on raportoitu joissakin artikkeleissa, jotka ovat kuitenkin tarkemmassa tarkastelussa osoittautuneet epäluotettaviksi.

Ruoasta saa enemmän alumiinia kuin rokotteista

Saantisuosituksen ylittävinä määrinä alumiini ei ole hyväksi terveydelle. Esimerkiksi ruoasta saa kuitenkin alumiinia paljon suurempia määriä kuin rokotteista. Ravinnossa merkittävimpiä alumiinin lähteitä ovat viljat ja vihannekset.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) on arvioinut, että turvallinen viikkoannos alumiinia on milligramma painokiloa kohti. Siten 60-kiloiselle ihmiselle vaaraton annos on 60 milligrammaa viikossa.

Ihminen saa ruoasta 0,2-1,5 milligrammaa alumiinia painokiloa kohti viikossa. Se tarkoittaa 60-kiloisella ihmisellä jopa 90 milligrammaa viikossa.

Ruuansulatuskanavan kautta saadusta alumiinista elimistöön imeytyy tutkimusten mukaan vain noin prosentin verran.

Influenssarokote vai levy suklaata?

Rokotteiden sisältämän alumiinin turvallisuuslaskelmissa oletetaan, että kaikki alumiini vapautuu hiljalleen verenkiertoon. Rokotteesta saatavan alumiinin määrä on kuitenkin vain murto-osa ravinnosta saatavasta, vaikka rokotealumiini päätyy suoraan kehoon kulkematta ruuansulatuskanavan läpi.

Yksi rokoteannos sisältää tyypillisesti 0,2-0,8 milligrammaa alumiinia. Suurin sallittu rokotteesta saatava annos on 1,25 milligrammaa.

Läheskään kaikki rokotteet, kuten kausi-influenssarokotteet ja uusi vesirokkorokote, eivät sisällä lainkaan alumiinia. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat MPR-rokotteet eivät sisällä sen paremmin alumiinia kuin muitakaan apuaineita.

Vaikka kaikki rokoteannoksen sisältämä alumiini imeytyisikin pistokohdasta verenkiertoon, se vastaisi vain kahden suklaalevyn tai viiden yrttiteekupin sisältämää alumiinimäärää.

Cochrane-tutkimusverkosto julkaisi vuonna 2018 systemaattisen katsauksen, jossa tutkittiin kolmen HPV- eli papilloomavirusrokotteen tehoa kohdunkaulan syöpää vastaan ja selvitettiin rokotteiden haittavaikutuksia. Tutkituista rokotteista kahdessa käytettiin tehosteaineena alumiinia. Katsauksessa analysoitiin 26 eri tutkimusta, joihin osallistui 73 428 naista. Seuranta-aika oli kuudesta kuukaudesta seitsemään vuoteen.

Tulosten mukaan rokotteet suojaavat tehokkaasti murrosikäisiä tyttöjä ja nuoria naisia kohdunkaulan syövän esiasteilta, eivätkä ne aiheuttaneet vakavia haittoja.

Sosiaalisessa mediassa törmää tutkimuksiin, joissa pyritään todistamaan rokotteet vaarallisiksi. Eräällä rokotusten haittoihin keskittyneellä verkkosivulla on jaettu lista peräti 50 rokotteiden haitallisuudesta raportoivasta tutkimuksesta.

Useiden sivustolle koottujen tutkimusartikkeleiden päätelmissä tai jopa ensisivuilla kuitenkin todetaan, että rokotteen ja haittavaikutuksen välistä syy-seuraussuhdetta ei ole tutkimuksilla pystytty todentamaan. Jotkin kokeet on tehty rotilla tai niin suurilla alumiiniannoksilla, että niistä on mahdotonta päätellä ihmisille tarkoitettujen rokotteiden haittoja.

Määrä tekee myrkyn

Lääketieteessä hyödynnetään toksikologiaa eli oppia, joka tutkii vieraiden aineiden vaikutusta eliöihin. Toksikologian isänä pidetään sveitsiläissyntyistä, 1400–1500-lukujen taitteessa elänyttä alkemistia Paracelcusta.

Häntä syytettiin aikanaan potilaiden myrkyttämisestä elohopealla, jolla hän hoiti kuppaa. Paracelcus totesi: ”Mikä muka ei ole myrkkyä: kaikki aineet ovat myrkyllisiä eikä mistään puutu myrkkyä. Vasta annos ratkaisee, ettei kyseessä ole myrkky.”

Hän viittasi siihen, että turvallisinakin pidetyt aineet ovat myrkyllisiä riittävän suurina annoksina. Määrä tekee myrkyn.

Vaikka kanelissa on myrkyllistä kumariinia, sitä voi turvallisin mielin sirotella riisipuuroon. Vaikka omenien siemenissä on vaarallista syanidia, ne ovat terveellisiä. Vaikka rokotteissa käytetään pieniä määriä hermomyrkkynäkin tunnettua alumiinia, niillä voidaan saavuttaa mittavia kansanterveydellisiä hyötyjä.

Rokotteista saatavan alumiinin määrä on häviävän pieni verrattuna ravinnosta saatuun alumiiniin, eikä siten vaaraksi terveydelle.Heta Lukjanow

Kirjoittaja on 5. vuosikurssin lääketieteen opiskelija, joka haluaa oppia kirjoittamaan tieteestä selkeästi ja osallistua terveyskeskusteluun. Hän harrastaa innokkaasti joogaa ja tykkää kokata kasvisruokaa.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

Joni Tilli

Kirjoittaja on toisen vuosikurssin lääketieteen opiskelija, jota kiinnostaa viestintä ja vaikuttaminen sosiaalisessa mediassa. Lähellä hänen sydäntään ovat ystävät, musiikki ja juokseminen.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

1 ajatus aiheesta “Altistaako alumiini autismille?”

  1. What i don’t realize is if truth be told how you’re no longer really a lot more well-favored than you might be right now. You are so intelligent. You understand therefore significantly on the subject of this subject, produced me for my part believe it from so many various angles. Its like men and women are not involved unless it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. Always take care of it up!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Lue myös

artikkeli

Tulisiko HPV-rokote antaa myös pojille? 03/06/2019

Papilloomavirus- eli HPV-infektion yhteys kohdunkaulan syöpään havaittiin 1900-luvun loppupuolella, ja vuonna 2008 Harald zur Hausenille myönnettiin Nobel-palkinto HPV-infektion ja kohdunkaulansyövän…

artikkeli

Ovatko Pandemrix-rokotteen haitat sen hyötyjä suuremmat? 10/05/2019

Vuosina 2009-2010 lähes kolme miljoonaa suomalaista sai Pandemrix-rokotteen sikainfluenssapandemian ehkäisemiseksi. Rokotusten jälkeen kuitenkin todettiin, että Pandemrix lisäsi narkolepsiaan sairastumisen riskiä…

Ehdota meille aihetta

Oletko törmännyt terveysväitteisiin, joiden todenperäisyys jäi vaivaamaan mieltäsi? Lähetä kysymyksesi meille! Valitsemme artikkeleiksi aiheita myös lukijoiden kysymysten joukosta.

Seuraa meitä somessa

Tämän sivuston suunnittelusta ja tuotannosta vastasi Kansanvalistusseura (2019). Sivuston artikkelien tuotantoon on saatu rahoitusta lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Graafinen suunnittelu: Sanna Lehti, tekninen toteutus Big Vision