Syöpä


Artikkeli

Keltaisella taustalla on värikas kasa erilaisia pilleriläpipainopakkauksia
Aiheuttavatko yhdistelmäehkäisypillerit syöpää?
22.01.2024

Keskustelupalstoilta löytyy loputon määrä kauhutarinoita hormonaalisen ehkäisyn haitoista, jopa niiden aiheuttamasta syöpäriskistä. Onko väitteillä perää?

Artikkeli

Miksi eturauhassyöpää ei seulota?
01.12.2023

Eturauhassyöpä aiheuttaa Suomessa vuosittain noin 800 miehen kuoleman ja sairastuneita on jopa 5 000. Eturauhassyövän seulontaa ei kuitenkaan toteuteta kaikille oireettomille miehille kuten rintasyöpäseulontoja naisille. Miksi?

Artikkeli

Henkilö istuu silmät kiinni meditoimassa.
Mindfulness – muotivillitys vai oikeasti varteenotettava hoitomuoto?
12.05.2022

Tutkimustieto mindfulness-harjoittelun tehosta lisääntyy. Nykyhetkeen keskittyminen näyttäisi auttavan ainakin masennuksen ja syömishäiriöiden ja kivun hoidossa.

Artikkeli

Tulisiko HPV-rokote antaa myös pojille?
03.06.2019

HPV-infektio on kaikkein tavallisin sukupuoliteitse tarttuva virusinfektio: yli 80 prosenttia ihmisistä saa tartunnan elämänsä aikana. Tutkimusten mukaan sukupuolineutraalilla rokotusohjelmalla voitaisiin yhä laajemmin...

Artikkeli

Aiheuttaako lihansyönti syöpää? 
01.03.2019

Punaisen ja prosessoidun lihan syönti on yhteydessä kohonneeseen paksu- ja peräsuolisyöpäriskiin. Onko lihansyönnin osuutta syöpien synnyssä kuitenkin uutisissa liioiteltu? 

Artikkeli

Voiko siemeniä syömällä ehkäistä rintasyöpää?
01.03.2019

Monissa siemenissä ja viljoissa esiintyvät lignaanit saattavat liittyä pienempään rintasyöpäriskiin. Syövän syntymiseen vaikuttavat kuitenkin useat eri tekijät ja tutkimusnäyttö on ristiriitaista.