Punariisi on luontaistuotemarkkinoilla perinteinen hoitovaihtoehto statiinilääkkeille.

Jaa somessa:

Onko punariisi vaihtoehto kolesterolilääkitykselle?

09.10.2020
itsehoitoluontaistuotevitamiinit & lisäravinteet

Teksti: Noora Nyyssönen & Nora Holopainen

Punariisi alentaa tutkitusti kolesterolia. Sen teho ja haittavaikutukset ovat kuitenkin huomattavasti lääkehoitoa vaikeammin ennustettavissa, joten sitä ei suositella vaihtoehdoksi statiinilääkitykselle.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat maailmanlaajuisesti johtava kuolinsyy. Yksi suurimmista riskitekijöistä niihin on veren korkea kolesteroli.

Korkean kolesterolin ensisijainen hoito on ruokavalio, mutta monissa tapauksissa ruokavalio ei kykene alentamaan veren kolesterolipitoisuutta tarpeeksi. Mikäli henkilöllä on muitakin riskitekijöitä tai jo kehittynyt valtimotauti, voidaan joutua käyttämään kolesterolia alentavia lääkkeitä. Yleisin kolesterolin alentamiseksi käytetty lääkeryhmä on statiinit. Punariisi on luontaistuotemarkkinoilla perinteinen hoitovaihtoehto statiinilääkkeille.

Punariisivalmisteiden koostumus vaihtelee

Punariisi on fermentoimalla valmistettua riisiä. Se saa nimensä punaisesta väristään, joka johtuu monascus- lajin rihmasienestä. Tätä rihmasientä sekoitetaan riisin joukkoon valmistamisvaiheessa, jolloin se alkaa kasvaa riisin pinnalla. Sieni tuottaa useiden muidenkin monakoliinien ohella monakoliini K:ta, joka on punariisin vaikuttava aine. Monakoliini K taas on täysin sama kemiallinen yhdiste kuin statiinilääke lovastatiini. Lovastatiini on siis vain puhdistettu ja kaupallistettu tuote samasta yhdisteestä.

Monakoliini K eli lovastatiini alentaa kolesteroliarvoja vähentämällä maksan kolesterolituotantoa.

Amerikkalaisessa tutkimuksessa eri punariisivalmisteiden välillä löydetyt monakoliini K -pitoisuudet vaihtelivat jopa satakertaisesti. Näin sen teho ja haitat eivät ole yhtä ennustettavissa kuin lääkevalmisteita käytettäessä.

Ravintolisänä myytävän punariisin valvonta perustuu Ruokaviraston (ent. Evira) ohjaamaan omavalvontaan ja erillisiin valvontaohjelmiin. Yksittäisen tuotteen sisällöstä vastaa elintarvikealan toimija itse. Käytännön tasolla kontrolli toimii siten, että kunnallinen elintarvikevalvontaviranomainen tarkastaa omavalvonnan toimivuuden.

Evira teki vuonna 2015 raportin kotimaisten punariisivalmisteiden monakoliini K -pitoisuuksista, jotka vaihtelivat eri valmisteiden välillä 20-kertaisesti (0,6-12,4 mg/suositeltu päiväannos). Raportin julkaisun yhteydessä Fimea tarkensi punariisivalmisteiden luokitustaan. Nykyään yli 10mg vuorokausiannoksessa monakoliini K:ta sisältävät punariisivalmisteet luokitellaan lääkkeiksi. Suurin osa Eviran tutkimasta yhdeksästä valmisteesta ei täyttänyt tätä vaatimusta. Näin ollen valmisteiden teho jää toivottua heikommaksi.

Punariisituotteiden tuotantoprosesseissa ei siis kyetä takaamaan tiettyä vaikuttavan aineen pitoisuutta. Vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan punariisin monakoliinipitoisuuksien standardisointi on käytännössä vaikeaa, koska eri valmistajien kasvatusolosuhteet, sadonkorjuu ja jalostusprosessit eroavat toisistaan.

Yleisesti luontaistuotteiden haasteena on se, että vaikka valmistajat ilmoittaisivat pitoisuuden yhden tai kahden oletetun vaikuttavan aineen suhteen, luontaistuotteiden kemialliset koostumukset ovat moninaisia eikä kaikkien komponenttien vaikutuksista tiedetä tarpeeksi.

Punariisin haittavaikutukset

Koska punariisin vaikuttava aine on statiini, sen käyttöön liittyy samat haittavaikutukset kuin statiineilla.

Sekä statiinilääkkeiden että punariisin harvinaisiin, merkittäviin haittavaikutuksiin kuuluvat muun muassa rabdomyolyysi ja myopatia sekä yleisempiin lieviin haittavaikutuksiin lihaskipu- ja heikkous. Punariisin käyttöön liittyy myös omia riskejä, sillä punariisipölyn hengittäminen voi aiheuttaa allergisia reaktioita.

Punariisin käyttöön liittyvät väitetyt vähäisemmät haittavaikutukset johtuvat yksinkertaisesti vaikuttavan aineen pienemmästä pitoisuudesta, joka taas osaltaan johtaa heikompaan valmisteen tehoon. Annosta nostettaessa lääkkeissä käytetyn annoksen tasolle, myös haittavaikutukset lisääntyvät statiinilääkettä vastaavaksi.

Punariisivalmisteita käytettäessä haittavaikutukset voivat olla myös suurempia kuin statiineilla, sillä vaikuttavan aineen määrää ei tarkkaan tiedetä. Pitoisuuden vaihtelun lisäksi valmisteen vapaa saatavuus mahdollistaa liian suurien annosten ottamisen.

Lääkestatiinilla hoidettaessa hoitoon kuuluu myös kolesteriarvojen mittausta ja elämäntapaohjausta. Näin annosta ja hoitoa saadaan säädeltyä juuri sopivaksi yksilöllisen tarpeen mukaan. Punariisin itsenäisessä käytössä tällaista ohjausta ei ole.

Lisäksi punariisivalmisteiden tuotantoprosessissa voi syntyä epäpuhtauksia, kuten munuaisille haitallista sitriiniä.

Suomessa punariisivalmisteissa olevalle sitriinin määrälle on asetettu elintarvikelainsäädännössä suurin sallittu enimmäismäärä. Tällä rajoituksella pyritään suojelemaan kuluttajien terveyttä.Noora Nyyssönen

Kirjoittaja on viidennen vuoden lääketieteen opiskelija Turun yliopistolta. Vapaa-aika kuluu kavereiden kanssa muun muassa ruokaa laittaen, joogaillen ja tennistä pelaillen. Lisäksi arkea täyttää puuhailu eri toimikunnissa kuten jäsenpalvelutoimikunnassa sekä speksissä.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

Nora Holopainen

Kirjoittaja on lääketieteen kandidaatti Turusta. Opiskelujen vastapainoksi vapaa-aika kuluu ystävien ja urheilun parissa.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

7 ajatusta aiheesta “Onko punariisi vaihtoehto kolesterolilääkitykselle?”

 1. sum summarum. Itse lihon statiinilääkkeistä mutta punariisista en ja arvot alenevat molemmilla…… mene jla tiedä kumpaa sitten pitää käyttää tämä artikkeli hämmensi.

 2. Armi Havia

  Olipa hyvä kirjoitus,kiitos.
  Olin tänä syksynä vuositarkastuksessa ja kolesterooli oli 6,4
  Koska statiinit eivät sovi minulle,niin lääkäri kehoitti ostamaan Benecol ja punariisiä.
  Sanoin,etten ainakaan osta Benecolia.
  Enkö ole ostanut punariisiäkään.
  Statiinit aiheuttavat
  myocardiittia.
  Minulla on dilatoiva cardiomyopatia,onko yhteyttä statiineihin?

 3. Sisätautien erikoislääkäri, jolla koko elämän aikainen työ on ollut sydänpotilaiden hoitoa ja tutkimuksien johtaminen erilaisissa maailmankin laajuisissa projekteissa, voi vastata dilatoivaa kardiomyopatiaa sairastavalle Armi Alhavalle 9.10.2020.klo 10:42 tekemään kysymykseen.
  Dilatoiva kardiomypatia on oma entiteettinsä, jossa geneettisillä tekijöilla on merkittävä etiologinen merkitys eikä kolesteroli aineenvaihdunnan häiriöt tai viat liity mitenkään siihen. Ei myöskään statiinihoito.
  Teuvo Hämäläinen SV 159430

 4. Nainen 68 v.

  Minulle määrätty statiini Rosuvastatin 10 mg, jolla kolesteroli laski hyvälle tasolle. Käytin lääkettä 3 kk, kauemmin en halunnut ikävän haittavaikutuksen takia. Kroppani oli koko ajan jäykkä ja tunsin tarvetta venytellä, joka teki kipeää. Tämän jälkeen siirryin punariisiin, jossa mukana ubikinonia. Tästä ”lääkkeestä” ei mitään sivuoireita. Olen tyytyväinen näin vaikka punariisi tuleekin kalliimmaksi.

 5. Hannu Tomppo

  Minulle lääkäri määräsi statineja korkeaan kolesteroliin. Söin niitä noin kolme vuotta. Ihmettelin jäykkyyttä mitä minulle tuli, sitten luin lääkkeen vaikutukset lihaksiin, lääkken ohjeesta. Kerroin siitä lääkärilleni. Ensimmäinen lääke oli Simvastatiini. Lääkäri vaihtoi lääkkeen Rosuvastatiiniin ja oiereet jatkuivat. Sitten annettiin ymmärtää, että Minulla onkin lihasreuma. Sain siihen erillaisia solumyrkkyjä ja muita lääkkeitä. Sitten päätin , että nyt riittää tämä lääkekierre johon olin joutunut. Sitten lopetin statiinien ja muiden lääkkeitten syönnin ja kivut loppuivat aika äkkiä. Sitten kokeilin Pro-Activ levitettä. Tästä kertoi yksi nainen ollessani Pohjois-Karjalassa lomalla. Kolesteroli arvoni aivan huippuluokkaa, jota lääkärinikin ihmetteli. Vielä noista statiineista jotka aiheuttivat minulle ns. synteettisen reuman. Väitän vielä, että kun käytin niitä ja treenasin etten tullut ihan kulkukelvottomaksi minulta yhtä äkkiä katkesi toinen jänne hauislihaksesta. Olen aivan varma ,että aiheuttaja oli statiinien käyttö. Treenaan edelleen lihaksia ja ekä jänteitä ole katkennut.

 6. Riitta Järvinen

  Minulla kaikki kolesterolilääkkeet ovat aiheuttaneet sivuvaikutuksia. Rosuvastatiini aiheutti toispuolista tunnottomuutta päässä, käsissä ja jaloissa. Kolesteroliarvot kyllä laskivat nopeasti. Sitten sain simvastatiinia, joka aiheutti jatkuvan uupumuksen ja huonon olon. Nyt viimeksi sain Ezetimibeä. Aluksi ei tullut mitään sivuvaikutuksia, mutta parin viikon jälkeen alkoivat nivelkivut, vasemmalla alavatsalla viiltäviä kipukohtauksia ja lopulta toispuolista päänsärkyä vasemmalla puolella päätä, joka muistutti kolmoishermosärkyä. Kipu kesti kaksi päivää. Samalla myös hirvittävä uupumus. Pidin vajaan viikon tauon, jona aikana ei kipuja eikä uupumusta ollut. Aloitin sitten uudestaan lääkityksen ja toispuolinen päänsärky ilmaantui heti toisena käyttöpäivänä, tällä kertaa oikealle puolelle. Se helpotti, kun pidin kuumavesipulloa niskassa. Kasvoilla tai ohimolla sitä ei voinut pitää, koska ne olivat niin arat ja kipu lisääntyi, jos koskin kasvoihini kipukohtaan. Nyt olen taas pitänyt viikon tauon, eikä kipuja ole ilmaantunut. Nyt en millään uskalla aloittaa uudelleen lääkitystä.

 7. Olisin varmaan kuollut lihasoireisiin, diabetekseen ja lihavuuteen ilman punariisi ja q10 lisiä. Ilman statiineja taas sepelvaltimotautiin. Jotenkin näitä yhdistelemällä selvinnyt perinnöllisen korkean kolesterolin kanssa. Lääkäreille, älkää unohtako luonnonlääkkeitä, joita edelleen käytetään muualla maailmassa. Nykyinen lääketeollisuus on alunperin amerikkalaisten liikemiesten bisnes. Luonnonlääkkeet luonnosta ilmaiseksi saatavia, ihmisten tuhansia vuosia käyttämiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.Lue myös

artikkeli

Mies istuu maassa ja pitelee kipeää jalkaa. Viereen auttamaan tullut nuori nainen.
Auttaako magnesium lihaskramppeihin?
20.03.2024

artikkeli

Kaksi henkilöä punnertavat. Tausta on musta.
HIIT-harjoittelu kestävyyskunnon kohentajana – hitti vai huti?
05.03.2023

artikkeli

D-vitamiinilisä: paljonko on riittävästi muttei liikaa?
17.02.2023