Keväällä 2019 järjestetyissä Terveyskahvila-tapahtumissa harjoiteltiin terveysasioista keskustelua rakentavasti.

Jaa somessa:

Vastalääke-yhdistys aloittaa vastalaake.fi -sivuston kustantajana

26.11.2019

Teksti: Toimitus

Sivuston päätoimittajan tehtävässä aloittaa siirron myötä Vastalääke ry:n jäsen Elias Mokkala.

Kansanvalistusseura (KVS) lahjoitti 23.11.2019 vastalaake.fi -verkkosivuston, sen sisällöt sekä julkaisuoikeudet Vastalääke-yhdistykselle.

KVS on tähän saakka vastannut sivuston suunnittelusta ja toiminut sisällön kustantajana. KVS on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sivistyssäätiö. Artikkeleja on tuotettu myös opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksella medialukutaidon edistämiseen. Yhteistyökumppanina on toiminut myös Lääkärin sosiaalinen vastuu.

”Julkaisuyhteistyön taustalla vaikuttava koulutusprojekti on ollut KVS:lle hieno tilaisuus tuoda lisää sivistyksen ääntä terveysaiheiseen keskusteluun. Projektissa lääkäriopiskelijat saivat harjoitella keskustelutaitoja ja tiedejuttujen kirjoittamista ammattitoimittajien ja kokeneiden lääketieteen asiantuntijoiden kanssa. On ollut todella innostavaa työskennellä motivoituneiden nuorten asiantuntijoiden kanssa ja luovutamme nyt kapulan luottavaisin mielin”, koulutuksen suunnittelija Anne Tastula Kansanvalistusseurasta sanoo.

”Luotettavan tiedon puolustaminen moniammatillisena yhteistyönä on vaikuttava toimintatapa, jota kannattaa jatkaa. Tällainen koulutusmalli on helposti sovellettavissa eri tieteenaloille,” Tastula jatkaa.

Sivuston päätoimittajan tehtävässä aloittaa siirron myötä Vastalääke ry:n jäsen Elias Mokkala.

”Koulutusprojekti on antanut meille toivottuja työkaluja julkiseen keskusteluun osallistumiseen. Olemme oppineet KVS:ltä muun muassa kansantajuisten artikkelien kirjoittamisesta, mediaviestinnästä ja yleistajuisesta vuorovaikutuksesta tavallisten kansalaisten kanssa. Nämä ovat arvokasta oppia paitsi Vastalääkkeen toiminnan, myös lääkärin työn kannalta. Voidaan myös sanoa, että on KVS:n ansiota, että Vastalääke ry:n toiminta on lähtenyt näinkin sähäkästi liikkeelle. Heiltä saatuja oppeja ja heidän tuottamia nettisivustoja tullaan jatkossa käyttämään toimintamme perustana”, Mokkala sanoo.

Vastalääke-yhdistyksen toiminnan tavoite on kannustaa kansalaisia, median edustajia ja päättäjiä kriittiseen ajatteluun sekä näyttöön perustuvan tiedon hankkimiseen. Pyrkimyksenä on myös synnyttää entistä enemmän dialogia asiantuntijoiden ja kansalaisten välillä. Yhdistys on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton, eikä se saa tukea esimerkiksi lääketeollisuudelta.

Kustantajan vaihtuminen ei vaikuta sivuston toimintaan. Vastalääke.fi -sivustolla julkaistaan jatkossakin tutkimuksiin perustuvia helppotajuisia artikkeleita terveydestä.

”Toimintamme ydin on edelleen tieteen yleistajuistaminen ilman taloudellisia intressejä. Aiomme sitoutua jatkossakin siihen, että sivustoilla julkaistu materiaali perustuu tieteelliseen todistusaineistoon ja että toimintamme on voittoa tavoittelematonta ja mahdollisimman avointa. Pyrimme siihen, että kirjoitetut tekstit ovat yleistajuisia ja kiinnostavia, ja lupaamme noudattaa hyvää julkaisupolitiikkaa. KVS:lta olemme saaneet hyvät eväät toimintamme jatkamiseen itsenäisesti”, Mokkala sanoo.

Lisätiedot:

Päätoimittaja Elias Mokkala; elvemo(a)utu.fi


Lue myös