Jaa somessa:

Vastalääke.fi -nettisivusto on vuoden 2019 journalistinen teko

13.03.2020

Teksti: Toimitus

Vastalääke.fi -nettisivusto on valittu Suuri Journalistipalkinto 2019 –kilpailussa Vuoden journalistinen teko -kategorian voittajaksi.

Kansanvalistusseuran (KVS) suunnittelema ja tuottama Vastalääke.fi-nettisivusto on Suuren Journalistipalkinnon Vuoden journalistinen teko 2019 -kategorian voittaja. Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Palkintolautakunta kehui sivuston artikkeleita, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja on kirjoitettu yleistajuisella kielellä.

Vastalääke.fi -nettisivustolla lääketieteen opiskelijoiden perustama Vastalääke ry julkaisee tiedettä yleistajuistavia tekstejä. Nettisivusto avattiin vuonna 2019 ja terveysaiheisten artikkelien tuotanto aloitettiin KVS:n johtaman Medialukutaitoa terveydestä -projektin yhteydessä. Sivuston suunnittelusta on vastannut KVS, joka on myös toiminut sivuston tuottajana ja kustantajana 1.8.2018-22.11.2019. Vastalääke ry toimii 23.11.2019 alkaen sivuston kustantajana ja vastaa toimituksesta.

Sivuston päätoimittaja Elias Mokkala kiittää työryhmää: ”Palkinto on suuri kunnianosoitus nettisivustoa, tuotantotiimiä ja toimintaamme kohtaan. Suuri kiitos tästä saavutuksesta kuuluu Kansanvalistusseuralle, jota ilman toimintaa ei olisi voitu käynnistää. Kiitokset myös mentorillemme Juhani Knuutille, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:lle ja kaikille, jotka ovat osallistuneet artikkelien tuottamiseen sivustolle. Nettisivustoa tullaan tarvitsemaan jatkossakin, sillä luotettavan tiedon löytäminen kaiken muun joukosta on hankalampaa kuin koskaan. Vastalääke.fi-sivuston toimitus pyrkii tuottamaan jatkossakin laadukkaita ja kiinnostavia juttuja.”

Kauden 2020 hallituksen puheenjohtaja Oskari Välimäen mielestä palkinto on tunnustus tutkittua terveystietoa kohtaan. ”On suuri kunnia toimia Vastalääke ry:n puheenjohtajana samaan aikaan kun yhdistyksen nettisivuille myönnetään Suomen merkittävin journalistinen palkinto. Pelkkä ehdokkuus oli jo todella iso asia yhdistyksellemme.”

”Terveystiedolle on valtavasti kysyntää. Jos asiantuntijat eivät tähän vastaa, joku muu tekee sen varmasti. Virheelliset terveysväittämät saavat sitä enemmän jalansijaa, mitä vähemmän tutkittua tietoa jaetaan. On hienoa huomata, että sosiaalisesta mediasta löytyy jo yhä useampi luotettavaa tietoa tarjoava kanava. Kaikki nämä tahot tekevät erittäin arvokasta työtä. Vastalaake.fi -sivuston palkitseminen ei ole tunnustus vain Vastalääkkeelle ja Kansanvalistusseuralle, vaan kaikille tutkittua tietoa jakaville kanaville. On hyvä muistaa, että emme kilpaile toisiamme vastaan. Mitä enemmän kanavia lukijalle on tarjolla, sitä parempi,” Välimäki jatkaa.

Palkinnon ottivat vastaan lääketieteen opiskelijoiden edustajana Vastalääke ry:n vuoden 2019 puheenjohtaja Tatu Han, sivuston toimitussihteerinä toiminut Karoliina Knuuti (KVS), ja sivuston tuottajana sekä Medialukutaitoa terveydestä -hankkeen projektipäällikkönä toiminut Anne Tastula (KVS).

Palkittu työryhmä kokonaisuudessaan 1.8.2018-22.11.2019:

  • Tuottaja: Anne Tastula
  • Toimitussihteerit: Karoliina Knuuti, Terho Kouvo
  • Graafikko: Sanna Lehti
  • Sisältötarkastajat: Juhani Knuuti, Merja Metsä-Heikkilä
  • Kirjoittajat: Lääketieteen opiskelijat Turun, Helsingin ja Kuopion lääketieteellisistä tiedekunnista ja toimituksen kutsumat asiantuntijat.

Lue myös