Tatu Han: Uskomme tunteisiin vetoavia väitteitä helpommin kuin faktoja

15/04/2019
mielipidetiede & media

Teksti: Tatu Han

Lääketieteen opiskelijat väsyivät perättömiin terveysväitteisiin ja huolestuivat niiden mahdollisista seurauksista. Vastalääke-yhdistys perustettiin yleistajuisen, objektiivisen sekä tieteelliseen tutkimukseen perustuvan tiedon jakamiseksi.

Kun aloitin opiskelun lääkiksessä, kiinnitin entistä enemmän huomiota siihen, mitä terveydestä puhutaan sosiaalisessa mediassa ja miten siitä uutisoidaan. Perättömältä kuulostavien väitteiden leviäminen etenkin sosiaalisessa mediassa rupesi hämmästyttämään ja ärsyttämään minua. En ollut tunteideni kanssa yksin, vaan saman huomion olivat tehneet myös opiskelutoverini.

Miten ihmeessä ihmiset saattavat uskoa sokeasti johonkin, jota perustellaan vain kokemuksilla? Miten voi olla mahdollista, ettei koulutettuihin asiantuntijoihin luoteta edes, kun pelissä on oma terveys ja hyvinvointi?

Faktat eivät ole meille ihmisille kaikki kaikessa, vaan lisäksi tarvitaan karismaa ja retorisia keinoja.

Ymmärsin pian, että faktat eivät ole meille ihmisille kaikki kaikessa. Vaikka tietäisimme, että tiede tuottaa meille objektiivisinta tietoa, se ei suoraan tarkoita, että uskoisimme siihen. Aivot ovat monimutkainen koneisto, jossa neuroniverkosto ja välittäjäaineet luovat tietoisuuden, jonka avulla ihminen ajattelee.

Aivan yhtä vaikeasti tulkittava ja tutkittava asia on mieli. Me ihmiset tuppaamme helpommin uskomaan väitteitä, jotka vetoavat tunteisiin. Tästä syystä faktat eivät aina yksin riitä vakuuttamaan kuulijaa tai lukijaa asiasta, vaan aivot ja mieli kaipaavat lisäksi puhujan karismaa ja retorisia keinoja. Pelkkä faktojen pudottelu ei siis aina riitä takaamaan sitä, että viesti menee perille.

YKSILÖN KOKEMUS on silti aina tärkeä asia. Jokainen on tietenkin oman itsensä paras asiantuntija. Osaan itse parhaiten kertoa, mikäli maito saa vatsani sekaisin tai menetän yöunet kahvin takia. Näitä omia kokemuksiani voin tietenkin jakaa eteenpäin.

Pelkän oman kokemukseni perusteella en kuitenkaan pysty yleistämään asiaa kaikkia koskevaksi. En siis voi väittää, että maito sekoittaa myös kavereideni vatsat, tai että kukaan ei nukahda kahvikupin jälkeen. Tällaisia yleistyksiä tapahtuu kuitenkin kaiken aikaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Moni käyttää luontaistuotteita tai uskomushoitoja. Jos joku kokee saavansa niistä helpotusta vaivaansa, niin hyvä vaan. Monet uskomushoidot ja luontaistuotteet ovat harmittomia, eikä niistä aiheudu vahinkoa.

On vastuutonta väittää uskomushoitojen toimivan sellaisiin asioihin, joihin ne eivät tutkimusten mukaan toimi tai joista ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä.

Mutta joskus asia on kuitenkin toisin. Kun tutkimattomilla hoidoilla ja tuotteilla aletaan hoitaa vakavia sairauksia, voivat seuraukset olla ikävät. Viivästyminen tehokkaaseen ja toimivaan hoitoon hakeutumisessa voi pahimmassa tapauksessa tarkoittaa alun perin hoidettavissa olleen sairauden, kuten syövän, muuttumista parantumattomaksi.

On vastuutonta väittää uskomushoitojen toimivan sellaisiin asioihin, joihin ne eivät tutkimusten mukaan toimi tai joista ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä. Näin on varsinkin, jos hoidosta voi olla selvää haittaa. Yhtä vastuutonta on markkinoida toimimattomia hoitoja tai tuotteita ja kääriä niistä samalla isot voitot apua kaipaavien ihmisten kustannuksella.

VASTALÄÄKE-YHDISTYS PERUSTETTIIN, sillä me opiskelijat tunsimme tarvetta tuoda tieteellisiä faktoja esiin yleistajuisesti. Kaikkien sosiaalisessa mediassa ja netissä leviävien henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuvien terveysaiheisten tekstien keskellä koimme tarvetta toiminnalle, kuten esimerkiksi tämä verkkosivu, jossa terveysväittämiä ja hoitoja käsitellään objektiivisesti, tieteelliseen tietoon perustuen.

Uskomme, että tällaiselle toiminnalle on kysyntää alati kasvavassa informaatioviidakossa.Tatu Han

Kolmatta vuotta lääketiedettä opiskeleva turkulainen kirjoittaja on Vastalääke ry:n puheenjohtaja. Tatu pitää paljon kirjoista, mutta vapaa-aika kuluu myös kavereiden ja urheilun parissa.

LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA

1 ajatus aiheesta “Tatu Han: Uskomme tunteisiin vetoavia väitteitä helpommin kuin faktoja”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Lue myös

puheenvuoro

Luontaistuoteala ei eroa lääketeollisuudesta siinä, että molemmat pyrkivät tekemään voittoa.
Luomuharha vääristää terveyskäsityksiä 06/06/2019

Vahvat mielikuvat ja kokemusperäinen tieto kannattelevat luontaistuotteiden myyntiä lääkinnällisiin tarkoituksiin. Lisääntynyt julkinen keskustelu terveydestä on tervetullutta, mutta samalla se ruokkii myös lääketieteen ulkopuolisten terveyskäsitysten ja hoitojen suosion kasvua.

puheenvuoro

Pötyä pöydässä antaa hyvät kannukset selviytyä ravitsemusväitteiden viidakossa
Pidä pää kylmänä ruokaväitteiden edessä, kehottaa Reijo Laatikainen uusimmassa kirjassaan 31/05/2019

Reijo Laatikaisen tuorein teos on tervetullut järjen ääni kirjavaan ravintokeskusteluun, kirjoittaa Vastalääke ry:n jäsen Kristian Kurki.

Ehdota meille aihetta

Oletko törmännyt terveysväitteisiin, joiden todenperäisyys jäi vaivaamaan mieltäsi? Lähetä kysymyksesi meille! Valitsemme artikkeleiksi aiheita myös lukijoiden kysymysten joukosta.

Seuraa meitä somessa

Tämän sivuston suunnittelusta ja tuotannosta vastasi Kansanvalistusseura (2019). Sivuston artikkelien tuotantoon on saatu rahoitusta lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriöltä.

Graafinen suunnittelu: Sanna Lehti, tekninen toteutus Big Vision