Flunssa on hyvin yleinen virustauti. Aikuinen sairastaa keskimäärin 2-3 flunssaa vuodessa.
Nopeuttaako sinkki flunssasta toipumista?
01.03.2019flunssaitsehoitovitamiinit & lisäravinteet
Tämä artikkeli tuotettiin Kansanvalistusseuran Medialukutaitoa terveydestä -projektissa. Projektiin saatiin rahoitusta opetus- ja kulttuuriministeriön valtionavustuksesta medialukutaidon edistämiseen.
Teksti: Juho Dahl & Konsta Nylander
Vanha viisaus kuuluu, että flunssa paranee hoidolla yhtä nopeasti kuin itsestään. Tutkimusnäyttö sinkistä viittaa kuitenkin siihen, että sääntö saattaa olla vanhentumassa.
Flunssan hoitoon myytäviä valmisteita on apteekin hyllyllä joka lähtöön, mutta harvalla niistä on todistetusti taudin kestoa lyhentävä vaikutus.
Viime aikoina huomiota on saanut erityisesti sinkki, jonka tehosta on liikkunut uskottavia väitteitä.
Kiinnostus sinkkiin flunssan hoidossa sai alkunsa 1980-luvulla Yhdysvalloissa, kun lääkäri George Ebyn kolmivuotias leukemiaa sairastanut tytär sai flunssan. Tilanne oli vaarallinen, sillä tytön immuunijärjestelmä toimi syöpähoitojen takia vajaalla teholla.
Tytölle annettiin sinkkitabletti, jota hän imeskeli suussaan. Muutaman tunnin kuluttua flunssan oireet olivat kadonneet.
Eby ryhtyi tutkimaan asiaa ja julkaisi vuonna 1984 tutkimuksen, jonka mukaan sinkkiä käyttäneet todella sairastivat lyhemmän flunssan kuin muut.
Jonkin verran näyttöä sinkin tehosta on löytynyt
Pikkuhiljaa aiheesta on tehty kattavampia tutkimuksia. Yksi uranuurtajista on ollut Helsingin Yliopiston dosentti Harri Hemilä. Vuonna 2015 julkaisemassaan tutkimuksessa hän totesi sinkkiasetaatti-imeskelytablettien vähentävän lukuisten flunssan oireiden kestoa, kuten nenän vuotamista, tukkoisuutta ja yskää. Kokonaisuudessaan kyseisessä aineistossa flunssan kesto väheni 42 prosenttia, eli noin kolmella päivällä.
Toistaiseksi laajimmassa, vuonna 2017 julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin annoksen suuruuden vaikutusta flunssan kestoon sekä vertailtiin kahden valmistemuodon, sinkkiglukonaatin ja sinkkiasetaatin tehoa. Kun eri valmisteita yhdisteltiin tutkimuksessa, sinkkitabletit vähensivät flunssan kestoa keskimäärin 33 prosenttia, eli hieman vähemmän kuin vuoden 2015 tutkimuksessa.
Valmistemuotojen väliset erot eivät olleet merkittäviä, vaikka lukuarvoina sinkkiasetaatin flunssan kestoa lyhentävä teho näyttäytyykin parempana kuin sinkkiglukonaatin. Saatujen tehojen ero voi selittyä puhtaalla sattumalla.
Tutkimuksen päätelmät olivat, että noin 80 milligramman päiväannoksella saadaan hyöty, mutta korkeammista annoksista ei ole lisähyötyä. Myöskään pienemmillä annoksilla ei ole löydetty merkittävää tehoa.
Tähän luultavasti perustuvatkin apteekeissa myytävien imeskeltävien sinkkitablettien käyttösuositukset. Tabletteja kehotetaan nauttimaan esimerkiksi kuusi kappaletta päivässä parin tunnin välein.
Ovatko kaikki sinkkivalmisteet samanarvoisia?
On hyvä huomata, että tutkimusten mukaan tablettien koostumus vaikuttaa siihen, onko sinkillä tehoa flunssan hoidossa.
Sinkin on osoitettu vähentävän virusten monistumista laboratorio-olosuhteissa, ja hoitotehon uskotaankin liittyvän paikalliseen vaikutukseen nielun limakalvoilla. Sinkki ei siis nykytiedon valossa tehoa flunssaan verenkierron välityksellä.
Tämän vuoksi flunssan hoidossa käytetään nimenomaan imeskelytabletteja, jolloin maksimoidaan se aika, jonka sinkki viettää suun ja nielun limakalvoilla.
Kuten sanottu, vuonna 2017 tehdyssä vertailussa kahden valmistemuodon välillä ei löytynyt merkittäviä eroja. Vertailun taustalla oli oletus asetaatin paremmuudesta sillä perusteella, että siitä sinkki vapautuu kemiallisesti helpommin.
Tutkimusten mukaan sinkkiasetaatista sinkki vapautuu nielun limakalvoilla täysin, kun taas sinkkiglukonaatista se vapautuu noin 70-prosenttisesti. Tulokset ovat kuitenkin epävarmoja aineiston pienuuden vuoksi ja suuremmissa tutkimuksissa sinkkiasetaatti voisikin erottautua parempana vaihtoehtona, mutta vielä tästä ei voida olla varmoja.
Osa sinkkitableteista joutaa kuitenkin jäädä kaupan hyllylle. Suomen markkinoilta saatavista kymmenistä monivitamiini- ja sinkkipillereistä vain osasta voi odottaa olevan hyötyä flunssan hoidossa, sillä sinkkisitraatti on näissä useimmiten käytetty muoto. Sinkkisitraattia ei kannata käyttää flunssan hoidossa, sillä siinä oleva sinkki vapautuu sitraatista kunnolla vasta mahahapon vaikutuksesta.
Kannattaa siis katsoa tarkkaan valmisteyhteenveto purkin kyljestä.
Flunssa on itsestään paraneva tauti
Flunssa on lähes aina ikävä mutta harmiton virustauti. Se ei vaadi lääkärissä käyntiä ja siitä paranee ilman lisävalmisteita.
Mutta mikäli flunssan paranemista haluaa nopeuttaa, sinkkiä voi hyvin kokeilla. Mitään vakavia haittoja sen käytöstä ei ole tiedossa. Paha maku on sinkkitablettien yleisin haitta. Tämän lisäksi on raportoitu vähäisessä määrin pahoinvointia ja ummetusta. Haittavaikutukset ovat siis lieviä ja niiden ilmetessä kannattaakin lopettaa tablettien käyttö.
Sinkkitabletit maksavat halvimmillaan noin 16 senttiä kappaleelta, tosin hinnoissa on suurta vaihtelua eri valmistajien välillä. Kuuden tabletin päiväannos maksaa siten euron verran. Kuurin pituuden vaikutuksesta tehoon ei ole tehty kunnollista tutkimusta.
On myös korostettava, että tutkimukset koskevat jo puhjenneen flunssan lyhytaikaista hoitoa sinkillä. Sen tehosta flunssan ennaltaehkäisyssä ei ole näyttöä.
Käyttipä sinkkiä tai ei, perinteiset flunssan taltuttajat on myös hyvä pitää mielessä. Yleensä hoidoksi riittää muutaman päivän lepo. Uuttera käsienpesu taas estää tartuttamasta flunssaa eteenpäin.
Vain yleiskunto ratkaisee, onko jäätävä pois töistä taudin aikana. Perussääntö on, että tartuttamisen välttämiseksi se ei ole tarpeellista, koska väestössä liikkuu koko ajan runsaasti flunssaviruksia kantavia terveitäkin henkilöitä. Yksittäisen sairastuneen poistuminen joukosta ei vaikuta merkittävästi muiden riskiin sairastua.
Muista nämä nyrkkisäännöt, jos haluat kokeilla sinkkiä flunssan hoitoon:
- Tutki tuoteselosteesta, että valmiste sisältää sinkkiasetaattia tai sinkkiglukonaattia. Unohda nieleskeltävät monivitamiinivalmisteet, jotka sisältävät sinkkivalmisteita ja sinkkisitraattivalmisteet. Niistä ei ole hyötyä flunssan hoidossa.
- Aloita imeskelytablettien käyttö heti flunssan ensioireiden ilmaannuttua.
- Imeskele useita tabletteja päivän mittaan, sillä jatkuva pitoisuus limakalvoilla on tärkein tehoon vaikuttava tekijä.
- Noudata käyttöohjetta. Sopiva annos voi olla esimerkiksi yksi tabletti kahden tunnin välein.
Juho Dahl
Kirjoittaja on kolmannen vuoden lääketieteen opiskelija Turusta, joka tykkää Facebookin kommenttikentillä mielensä pahoittamisen lisäksi viihdyttää naapureitaan epävireisellä laululla ja aggressiivisella musiikilla.
LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTAKonsta Nylander
Kirjoittaja on viimeisen vuoden lääketieteen opiskelija Turussa, jonka mielestä lääketieteen ammattilaisten tulisi lähteä rohkeammin osaksi terveyskeskustelua. Flunssaisena kirjoittaja käyttää sinkkiä.
LISÄÄ SAMALTA KIRJOITTAJALTA
” sinkki vapautuu sitraatista kunnolla vasta mahahapon vaikutuksesta”
-Tämä on totta, mutta nykytutkimusten mukaan sinkkisitraatti vaikuttaa yhtä tehokkaasti viruksen aiheuttamaan flunssan. Eli sinänsä ei ole väliä irtoaako sinkki ajoissa.
Eli siis ei olisikaan oleellista saada sinkkiä toimimaan paikallisesti suun ja kurkun limakalvoilla? Olisiko sinulla lähdettä tähän?