Ruoka


Artikkeli

Lisääntynyttä makeanhimoa, ylensyömistä… Voiko dieettikokis lihottaa?
01.09.2023

Vielä hetki sitten keinomakeutusaineita pidettiin ratkaisuna väestön painonhallintaongelmiin. Nykyään otsikot niiden haitoista ja jopa lihottavista vaikutuksista putkahtelevat esiin kaikkialla. Mitä sanoo tutkimus:...

Artikkeli

D-vitamiinilisä: paljonko on riittävästi muttei liikaa?
17.02.2023

Apteekin vitamiinihyllyllä tai ruokakaupan lisäravinneosastolla on helppo hämmentyä, sillä D-vitamiinivalmisteiden valikoima on laaja. Kannattaisiko varalta valita vahvin valmiste tai jättää vitamiinilisät täysin...

Artikkeli

Kuvassa värikäs kauniisti aseteltu kokoelma erilaisia ruokia
Veriryhmädieetit – tukeeko tiede teoriaa niiden terveyshyödyistä?
27.10.2022

Tutkimukset eivät anna lopullista vastausta veriryhmädieettien tehosta. Teoria niiden taustalla on kuitenkin vailla tieteellistä pohjaa.

Artikkeli

Voiko imetysdieetillä ehkäistä lapsen allergian? 
08.04.2022

Tiettyjä ruoka-aineita karttaviin imetysdieetteihin luotetaan, mutta mitä sanoo tutkimus: lisääkö vai vähentääkö välttämisruokavalio allergioiden määrää?

Artikkeli

Onko kahvinjuonnista hyötyä terveydelle?
05.03.2021

Kahvin ja kofeiinin terveysvaikutuksia on tutkittu kattavasti lukuisissa eri tutkimuksissa. Kahvilla on todettu olevan useita eri terveysvaikutuksia mutta myös haittoja.

Artikkeli

Kurkuma on suosittu mauste, mutta onko siitä hyötyä terveydelle?
01.03.2019

Kurkuman väitetään parantavan kiputiloja, Alzheimerin tautia, masennusta ja jopa hidastavan syövän etenemistä. Mutta mitä asiasta sanovat tutkimukset?

Artikkeli

Aiheuttaako lihansyönti syöpää? 
01.03.2019

Punaisen ja prosessoidun lihan syönti on yhteydessä kohonneeseen paksu- ja peräsuolisyöpäriskiin. Onko lihansyönnin osuutta syöpien synnyssä kuitenkin uutisissa liioiteltu? 

Artikkeli

Voiko siemeniä syömällä ehkäistä rintasyöpää?
01.03.2019

Monissa siemenissä ja viljoissa esiintyvät lignaanit saattavat liittyä pienempään rintasyöpäriskiin. Syövän syntymiseen vaikuttavat kuitenkin useat eri tekijät ja tutkimusnäyttö on ristiriitaista.